Şimdiye kadar yaşamış en acımasız ve en korkunç 10 ölümcül dinozor ve onların yaşamlarını ele alacağız.
Tyrannosaurus Rex
Tyrannosaurus Rex öyle ünlü ki bu etçilin adını duymayan yoktur. Yaşadığı döneme dek Dünya‘nın gördüğü en belalı dinozordu. 5 metre yüksekliğinde, 12 metre uzunluğunda ve 7 ton ağırlığındaki T-Rex’in tarihteki en büyük kara etçili olduğu sanılıyordu ama daha sonra keşfedilen Carcharodontosaurus, Giganotosaurus ve Spinosaurus gibi titanlar bu düşünceyi çürüttü.
En büyük, en hızlı, en ağır ya da en zeki dinozor değildi ama bu özelliklerin hepsine yeterli miktarlarda sahipti. Olağan üstü koku duyusu sayesinde T-Rex, uzun mesafelerden bile avının kokusunu alıyor, ayrıca terk edilmiş leşleri de koklayarak bulabiliyordu.
En güçlü silahı da sır değil : İnanılmaz ısırığı , bugüne dek karada yaşamış tüm hayvanlardan daha güçlüydü. Kemikleri paramparça eden çenesi, neredeyse kendi vücut ağırlığı kadar bir güçle avını ısırıyordu. Sonra da testere kenarlı 60 adet konik diş, işi bitiriyordu. Öteki dinozorlar avlarını öldürmek için ağızlarını birkaç kere açıp kapatmak zorundaydı ama T-Rex’in bir kere ısırması yetiyordu.
Utahraptor
Kudretli Utahraptor, kuzeni Velociraptor’dan üç kat daha büyük ve daha zalimdi. Arka ayaklarında 30 santimetrelik orak şeklinde pençeleri olan Utahraptor, avını ölümüne kesip parçalıyordu. Bacak kemikleri alışılmadık derecede kalındı çünkü bu kemikler, ölümcül pençesini avına saplamaya yarayan güçlü kasları destekliyordu. Daha küçük raptor kuzenleri gibi Utahraptor’lar da grup halinde avlanmış olabilir. Üç metre yüksekliğindeki 500 kiloluk bu korkunç hayvanlar, kendilerinden kat kat büyük avları hedef alıyordu.
Velociraptor
Jurassic Park’taki ünlü mutfak sahnesinin yıldızı, ölümcül kavisli ayak pençesiyle 25 yıldır insanların kabuslarına giriyor. Filmdeki boyutları abartılmış ve tüyleri gösterilmemişti ama doğru bir şeyler de yok değildi: Velociraptor‘lar çevik, zeki ve hızlı yırtıcılardı. Bazen grup halinde avlanmış olmaları da olası.
Mapusaurus
Giganotosaurus‘un yakın akrabası olan ve görünüşü de ona benzeyen Mapusaurus, yaşamış en büyük dinozorlardan birisi olan 35 metre uzunluğundaki otçul Argentinosaurus’u avlıyordu. Bıçağa benzeyen dar dişleri avını dilimlemek için ideal olmalı. Uzmanlar, aynı yerde bulunan birkaç farklı örneğe ait kemikler nedeniyle sürü halinde yaşadıklarını veya daha büyük avlar yakalamak için av grupları kurduklarını tahmin ediyor.
Troodon
Bir dinozorun ölümcül olması için çok büyük veya ısırığının çok güçlü olması gerekmez. Yalnızca 1,3 metre boyunda ve 40 kilogram ağırlığındaki Troodon, kaslarının yetersizliğini beyin gücüyle kapatan kurnaz bir hayvandı.
Dinozorlar arasında bilinen en yüksek beyin/vücut oranı Troodon’a aittir. Beyin rekonstrüksiyonları, Troodon’un beyninin kıvrımlı olabileceğini dair bazı belirtiler gösteriyor. Yani beynin daha verimli çalışması için aynı bölgeye daha fazla sinir hücresi düşüyordu. Bu da Troodon’u nörolojik açıdan en gelişmiş örnek yapıyor.
Spinosaurus
Dünya’ya arşınlamış en büyük etçil dinozor olan Spinosaurus’un körüklü bir otobüs kadar uzun (16 metre) ve bir Asya fili sürüsü kadar ağır (20 ton) olduğu sanılıyor. Omurları T-Rex’in omurlarından % 20 daha büyüktü. Üstüne üstlük, sırtından çıkan iki metrelik kemiklerle desteklenen kocaman bir yelken derisi vardı.
Spinosaurus hızlıydı, güçlüydü ve pençeleri vardı. Yani aynı ortamı paylaştığı Carcharodontosaurus gibi büyük yırtıcılara büyük ihtimalle karşı koyabiliyordu. Sanılanın aksine, T-Rex’le hiçbir zaman karşı karşıya gelmedi.
Carcharodontosaurus
Carcharodontosaurus’un uzun ve söylemesi zor adı, “köpek balığı dişli kertenkele” anlamına geliyor. Bu adı almasının sebebiyse çenesini dolduran 20 cm uzunluğunda tırtıklı dişleri. Bu dişlerle avının etini bıçakla tereyağı keser gibi kesiyordu. Açtığı kocaman yaralarla avını hemen etkisiz hale getiriyordu. T-Rex‘ten daha büyük olmasına ve muazzam büyüklükte (bir insan boyunda) bir kafatasına sahip olmasına rağmen yakın akrabaları Giganotosaurus ve Mapusaurus gibi küçük beyinli, rakiplerine kıyasla ilkel bir dinozordu. Ama fosilleşmiş izlere bakılırsa bacakları güçlüydü ve saatte 32 km hızla koşarak T-Rex‘i geçmesi mümkündü. Gerçekten koşup koşmadığını ise bilmiyoruz çünkü vücuduna oranla kolları öyle küçüktü ki düşerse 7 tonluk ağırlığını geri kaldırması mümkün olmayabilirdi
Majungasaurus
Majungasaurus’un kötü bir şöhreti var: Dinozorun yaşadığı Madagaskar’da bulunan Majungasaurus kemiklerindeki diş izleri, Majungasaurus’un kendi diş kalıplarıyla mükemmel şekilde uyuşuyor. Doğru anladınız: Bulgulara göre, bir ton ağırlığındaki bu teropod en azından bazen kendi türüyle besleniyordu. Acımasız katil dediğiniz böyle olur! Ancak bu izlerin aktif avlanma sonucunda mı olduğunu yoksa ziyan olmasın diye ölmüş akrabalarını mı yediklerini bilmiyoruz.
Deinonvchus
1946’da keşfedilen Deinonychus, dinozorların tembel ve hantal olduğu algımızı değiştirdi: Hızlı kovalamacalar için ideal bir yaratıktı bu. Velociraptor‘ın neredeyse iki katı büyüklüğünde ama ona yakın ağırlıkta olan Deinonychus, çok hareketli ve büyük ihtimalle sürü halinde avlanan zeki bir avcıydı. Birbirine kenetli omurları sayesinde koşarken dengeyi artırmak için kuyruğunu sertleştirebiliyordu. Ayaklarındaki içe çekilebilir 13 cm’lik pençeleri ise elleri ve çenesiyle sabitlediği avını deşmeye yarıyordu.
Giganotosaurus
Carcharodontosaurus’un Güney Amerikalı kuzeni Giganotosaurus, boyutuyla T-Rex‘e rakip canavarlardan biriydi.
Bulunan bazı örnekler Carcharodontosaurus’tan biraz daha küçük görünüyor ama T-Rex‘ten daha uzun, daha yüksek ve daha ince. Bu üç dinozor arasından en hızlısı Giganotosaurus’tu. Üstün dengesi sayesinde diğerlerinden saatte en az 16 km daha hızlı koşuyordu.
Kaynak: Dinozorlar
Çok faydalı çok kapsamlı bir konu elinize emeğinize sağlık
Keşke ezbere konuşmasaydın raptor ufak 25 kiloyu geçmeyen yanlız avlanan gece avcılarıdır öyle korkulacak bir yanları yok 🙂 Spinosaurus rexten daha yukarıda. Daha sakattır.