2019 Gök Olayları Yıllığı

2019 Gök olayları yıllığı çalışmamızda sizler için gezegenler görünümlerini ve tarihlerini derledik. Her Ay için gezegenlerin görünümünü, birbirlerine uzaklıklarını ve parlaklıklarını takip edeceğiniz yazı dizimizde 2019 yılı gök olayları hakkında kısa ve net bilgiler içerir. Dünyadan gezegenleri izlemek hiç bukadar kolay olmamıştı.

Ocak Ayı 

Merkür: Ayın başında sabahları gün doğumunda önce doğu ufkunu Jüpiter,Venüs ve  Ay ile paylaşacak olan gezegen oldukça parlak olacak. Ay sonunda görülmesi zor olacak.

Venüs: Yeni yılın ilk günlerinden itibaren çok parlak bir şekilde gün doğumundan önce doğuda gözlenebilir. Gezegenin 22 Ocak’ta Jüpiter ile yakınlaşması görülmeye değer. Ay sonu bu ikiliye Satürn’de katılacak.

Mars: Yılın ilk gecesinde gün batımında güneyde iyice yükselen kızıl gezegen gece yarısına kadar gözlenebilir. Gezegenin ay sonuna doğru parlaklığı hafifçe azalacak.

Jüpiter: Gün doğumundan önce doğu ufkundan yükselen gezegene Merkür ve Venüs eşlik ediyor. Ayın 22’sinde çok parlak olan  Venüs ile çok yakın görülecek.

Satürn: Yeni yıla gökyüzünde ufkun hemen üzerinde başlayan halkalı gezegen ayın ilk yarısı gözlenemeyecek. Ayın ikinci yarısında ise gün doğumundan önce doğu ufkunda bir saate varan sürelerle gökyüzünde olacak.

ocak ayı

03 Ocak Dünya güneşe en yakın konumunda (147 milyon km)

03 Ocak Ay ve Jüpiter birbirine yakın görünümünde

06 Ocak Venüs en büyük batı uzanımında (47 derece açı)

09 Ocak Ay Dünya’ya en uzak konumunda (406.115 km)

12 Ocak Ay ve Mars birbirine yakın görünümünde

21 Ocak Ay Dünya’ya en yakın konumuda ( 357.345 km)

22 Ocak Venüs ve Jüpiter birbirine çok yakın konumunda

31 Ocak Ay ve jüpiter birbirine çok yakın konumunda

Şubay Ayı

Merkür: Ayın başından itibaren gökyüzünde Güneş’in doğusunda bulunan gezegenin görülebilmesi için Güneş’ten yeterince uzaklaşması gerekiyor. Ayın ortasına doğru bu uzaklık giderek artacağı için akşamları batı ufkunda gün batımından hemen sonra gezegeni görmek mümkün. Gezegenin parlaklığı fazla olmadığından temiz bir gökyüzü ve yüksek bir gözlem yerinden gözlem yapılması gerekecek.

Venüs: Ay boyunca sabahları gün doğumundan önce gökyüzünün güneydoğu bölgesindeki en parlak gezegen olacak. Ayın 18 ve 19’unda Satürn’e neredeyse değecek kadar yakın görünecek. Ayrıca, kameralı teleskobu olan amatör gökbilimciler 22-24 Şubat tarihleri arasında Venüs’ün çok yakınında bulunacak olan Plüton’u arayabilir.

Mars: Gün batımında batıda yer alan gezegen neredeyse gece yarısına kadar gökyüzünde. Günler ilerledikçe Mars’ın parlaklığı hafifçe azalacak.

Jüpiter: Ayın başında Satürn, Ay ve Venüs ile birlikte sabaha karşı güneydoğu ufkunda yer alacak. Gözlem süresi armaya devam eden gezegen gece yarısından yaklaşık 3 saat sonra yükselecek ve gün doğuncaya kadar görülebilecek.

Satürn: Gözlenebileceği süre giderek artan gezegen gün doğumunda doğu ufkunda bulunuyor. Gezegen günler ilerledikçe Venüs’le yakınlaşacak ve ikili 18 Şubat’ta birbirine çok yakın konuma gelecek. Satürn ayın sonuna doğru Jüpiter’le de yakınlaşacak.

şubay ayı

01 Şubat Ay Venüs, Jüpiter ve Satürn birbirine yakın konumda

05 Şubat Ay Dünya’ya en uzak konumda (406.555 km)

10 Şubat Ay ve Mars birbirine yakın görünümde

18 Şubat Venüs ve Satürn birbirine çok yakın görünümde

19 Şubat Ay Dünya’ya en yakın konumda (356.845 km)

27 Şubat Merkür en büyük doğu uzanımında (18 derece)

27 Şubat Ay ve Jüpiter birbirine yakın görünümde

Mart Ayı

Merkür: Geçtiğimiz ay gözlem için uygun konumda olan gezegen bu ayın ortasına doğru ufkun üzerinde alçalacağından gözlemlenmesi giderek zorlaşacak. Ayın ortasından sonra Güneş’in batısına geçecek olan gezegen, ay sonuna doğru, sabahları gün doğmadan önce doğu ufkunda kısa sürelerle gözlemlenecek.

Venüs: Yılbaşından beri gün doğumunda gökyüzünün doğu bölgesindeki en parlak gök cismi olan gezegen bu ay da yine aynı bölgede. Günler ilerledikçe ufkun üzerinde alçalacak olan gezegenin gözlenebileceği süre azalsa da ayın sonuna kadar gözlenebilecek.

Mars: Gezegen gökyüzünün batı bölgesinde gece yarısından bir saat öncesine kadar gözlenebilir. günler ilerledikçe gezegenin parlaklığı hafifçe azalacaktır.

Jüpiter: Gözlenebileceği süre giderek artan gezegen ayın başlarında saat 3.00 civarında doğuyor. Ayın sonlarına doğru gözlem süresi iyice artan gezegen, gece yarısından bir saat sonra doğudan yükselecek.

Satürn: Ayın ilk günü gün doğumundan yaklaşık 3 saat önce doğudan yükselen gezegene Venüs, Ay ve Jüpiter eşlik ediyor. Gezegenin halkaları teleskoplu gözlemciler için uygun konumda. Günler ilerledikçe gezegenin parlaklığında değişiklik olmayacak ve gözlenebileceği süre yavaş yavaş uzayacak.

mart ayı

02 Mart Ay, Venüs ve Satürn birbirine yakın görünümde

04 Mart Ay Dünya’ya en uzak konumda (406.350 km)

11 Mart Ay ve Mars birbirine yakın görünümde

19 Mart Ay Dünya’ya en yakın görünümde (359.380 km)

20 Mart İlkbahar ılımı (gece ve gündüz süreleri eşit)

27 Mart Ay ve Jüpiter birbirine çok yakın görünümde

29 Mart Ay ve Satürn birbirine çok yakın görünümde

Nisan Ayı

Merkür: Ayın ilk birkaç günü teleskoplu ve dürbünlü gözlemciler gün doğumundan hemen önce doğu ufkunda birbirine çok yakın görünecek olan Merkür ve Neptün’ü gözleyebilir. İlerleyen günlerde bu ikiliye Venüs’de eşlik etmeye başlayacak. Gezegen ufuktan fazla yükselmeyeceği için gözlenebileceği süre kısa olacak.

Venüs: Gezegen sabahları gün doğumundan önce kısa sürelerle doğu ufkunda gözlenecek. Teleskoplu gözlemciler 10 Nisan sabaha karşı gezegene değecek kadar yakın görünecek olan Neptün’ü gözlemek isteyebilir. Ayın sonuna doğru gezegen Merkür’le yakın görülmeye başlayacak. Ancak bu ikiliyi görebilmek için iyi hava koşulları ve yüksek bir gözlem yeri gerekecek.

Mars: giderek ufkun üzerinde alçalan gezegen gün batımında batı bölgesinde ve gözlem için uygun konumda. Mars, ay sonuna kadar gece yarısından yaklaşık 1 saat öncesine kadar gökyüzünde olacak.

Jüpiter: Ayın başlarında gece yarısından 1 saat sonra doğudan yükselecek olan gezegen oldukça parlak. Günler ilerledikçe gözlenebilir süresi artacak ve gecenin ikinci yarısına hakim olacak. Ayın sonuna doğru Satürn’le yakınlaşmaya başlayacak.

Satürn: Gecenin son çeyreğini Jüpiter ile paylaşan gezegen, gece yarısından yaklaşık 3 saat sonra doğudan yükselecek ve gün doğumuna kadar gökyüzünde kalacak. Ayın sonlarına doğru gezegen gece yarısından 1 saat sonra doğacak.

nisan ayı

01 Nisan Ay Dünya’ya en uzak konumunda (405.575 km)

02 Nisan Ay ve Venüs birbirine çok yakın görünümde

09 Nisan Ay ve Mars birbirine yakın görünümde

11 Nisan Merkür en büyük batı uzanımında (28 derece)

16 Nisan Mars ve Aldebaran birbirine çok yakın görünümde

16 Nisan Ay Dünya’ya en yakın konumda (364.215 km)

23 Nisan Ay ve Jüpiter birbirine yakın görünümde

25 Nisan Ay ve Satürn birbirine yakın görünümde

28 Nisan Ay Dünya’ya en uzak konumunda (404.255 km)

Mayıs Ayı

Merkür: Sabahları gün doğumundan önce doğu ufkunda kısa sürelerle gözlenebilecek olan gezegen oldukça parlak. Günler ilerledikçe ufkun üzerinde alçalacak olan gezegenin görülmesi zorlaşacak. Ay sonuna doğru Güneş’in doğusuna geçecek gezegenin yeniden görülebilmesi için gelecek ayı beklemek gerekecek.

Venüs: Ufkun üzerinde alçalmaya devam eden gezegen giderek daha kısa sürelerde sabahları doğu ufkunda gözlenebilir. Ayın sonuna doğru ufuktan yüksekliği giderek azalacak olan gezegenin gözlenebileceği süre kısa olacak.

Mars: Ayın başında gün batımında batı ufku üzerinde bulunan gezegenin parlaklığı fazla değil. Günler ilerledikçe ufkun üzerinde alçalacak olan gezegen ayın son çeyreğinde gün batımından sonra iki saat kadar gökyüzünde kalacak.

Jüpiter: Gezegen artık gece yarısından önce doğudan yükselecek ve gün doğumuna kadar parlak bir şekilde gökyüzünde kalacak. Gezegene gece yarısından sonra Satürn eşlik edecek.

Satürn: Gözlenebileceği süre yavaş yavaş artmaya devam eden gezegenin parlaklığı çok az artacak. Ayın başlarında gece yarısından 1 saat sonra doğudan yükselecek olan gezegene Jüpiter eşlik etmeye devam edecek. 23 Mayıs’ta Ay ile yakınlaşması görülmeye değer. Gezegen ayın sonuna doğru gece yarısından önce doğacak ve sabaha kadar gökyüzünde olacak.

mayıs ayı

02 Mayıs Ay, Venüs ve Merkür birbirine yakın görünümde

08 Mayıs Ay ve Mars birbirine yakın görünümde

13 Mayıs Ay Dünya’ya en yakın konumda (369.015 km)

20 Mayıs Ay ve Jüpiter birbirine yakın görünümde

23 Mayıs Ay ve Satürn birbirine yakın görünümde

26 Mayıs Ay Dünya’ya uzak konumda (403.935 km)

 

Haziran Ayı

Merkür: Ayın başında gün batımından hemen sonra batı ufkunda yükselen gezegen kısa sürelerle gözlenebilir. Günler geçtikte gözlenebilir süresi uzayacak olan gezegene Mars eşlik edecek. Ayın 18’inde neredeyse gökyüzünde Mars’la birbirlerine değecek kadar yakın konumda olacaklar.

Venüs: Ufkun üzerinde alçalmaya devam eden gezegen ayın ilk yarısına kadar sabahları gün doğumundan önce doğuda çok kısa sürelerle gözlenebilir. Gezegen ayın sonuna doğru gökyüzünde Güneş’e çok yakın konumda olacağında görülmesi çok zor olacak.

Mars: Gözlem süresi kısalan gezegen gün batımında gökyüzünün batı bölgesinde. Ayın 18’inde gün batımından sonra batı ufku üzerinde Merkür ile yakın temasta olacak.

Jüpiter: Bu ay tüm gece gözlenebilecek tek gezegen.  Gün batımından 1 saat sonra doğudan yükselecek olan gezegen sabaha kadar gökyüzünde kalacak. Ayın 16’sında Dolunay evresindeki Ay ile çok yakın konumda olacak. Ayın son çeyreğinde Güneş battığında gezegen doğudan yükselecek.

Satürn: Gecenin ikinci yarısının tamamında gözlenebilen gezegen ve ayın başında gece yarısından 1 saat önce doğuyor. Parlaklığının hafifçe artırmış olan gezegenin ayın 18’inde Ay ile yakın konumda görebileceğiz.

haziran ayı

01 Haziran Ay ve Venüs birbirine yakın görünümde

05 Haziran Ay ve Mars birbirine yakın görünümde

07 Haziran Ay Dünya’ya en yakın konumda (368.525 km)

16 Haziran Ay ve Jüpiter birbirine yakın konumda

17 Haziran Venüs ve Aldebaran birbirine yakın görünümde

18 Haziran Merkür ve Mars birbirine yakın görünümde

18 Haziran Ay ve Jüpiter birbirine yakın görünümde[

21 Haziran Yaz gün dönümü en uzun gündüz, en kısa gece

23 Haziran Ay Dünya’ya en uzak konumunda (404.468 km)

24 Haziran Merkür en büyük doğu uzanımında (25 Derece)

 

Temmuz Ayı

Merkür: Geçen ay gün batımından sonra batı ufkunu Mars ile paylaşan gezegen ayın ortasına kadar azalan sürelerle gözlenebilir. Gezegeni bir daha görebilmek için diğer ayı beklemek gerekecek.

Venüs: Güneş’e çok yakın olan gezegenin ayın ilk haftasında kısa süre de olsa görülebilmesi mümkün. Bunun için doğu ufkunda çok yüksek bir gözlem yeri ya da çok temiz bir hava gerekiyor.

Mars: Geçtiğimiz ay gözlenebileceği süre iyice kısalmış ve parlaklığı da azalmış olan gezegen gün batımından sonra yakınlarındaki Merkür ile birlikte en fazla bir saat kadar gözlenebilir. Ay sonuna doğru ufkun üzerinde iyice alçalmış olacak ve görülmesi neredeyse imkansız olacak.

Jüpiter: Ayın başında gün batımında doğudan yükselen gezegen gece yarısından yaklaşık 3 saat sonrasına kadar gökyüzünde. Ayın sonlarına doğru gezegen giderek daha erken doğmaya başlayacak ve gece yarısından 1 saat sonrasına kadar gözlenebilecek.

Satürn: Parlaklığı biraz daha artmış olan gezegen gün batımından bir saat sonra doğuyor ve Jüpiter de kendisine eşlik ediyor. Ay sonuna doğru gezegen gün batımında doğuda yükseliş oluyor. Gezegenin halkaları teleskoplu gözlemciler için hala çok uygun açıda.

temmuz ayı

04 Temmuz Ay, Mars ve Merkür birbirine yakın görünümde

04 Temmuz Dünya Güneş’e en uzak konumda (152 milyon km)

07 Temmuz Merkür ve Mars birbirine yakın görünümde

13 Temmuz Ay ve Jüpiter birbirine çok yakın görünümde

16 Temmuz Ay ve Satürn birbirine yakın görünümde

16 Temmuz Tam Ay Tutulması

21 Temmuz Ay Dünya’ya en uzak konumunda (405.121 km)

Ağustos Ayı

Merkür: Sabahları gün doğumundan önce doğuda bulunacak olan gezegenin parlaklığı  fazla değil. Ayın ortasına doğru gözlem süresi giderek uzayacak olan gezegenin parlaklığı da artacak. Ay sonunda doğru giderek ufkun üzerinde alçalacak olan gezegeni görmek zorlaşacak.

Venüs: Güneş’e çok yakın konumunda olduğundan bu ay gözlenemeyecek.

Mars: Güneş’e çok yakın konumunda olduğundan bu ay gözlenemeyecek.

Jüpiter: Gezegen gecenin ilk yarısının hakim gezegeni olmaya devam edecek. Ayın son çeyreğinde gün batımında güneyde bulunacak gezegen gece yarısına varmadan batıyor.

Satürn: Gün batımında doğuda yükselen gezegenin gözlenebileceği süre yavaş yavaş kısalmaya başlıyor. Satürn ayın başlarında gün doğumunda iki saat öncesine kadar gökyüzünde. Ayın sonlarındaysa gece yarısından yaklaşık iki saat sonra batıyor.

agustos ayi

02 Ağustos Ay Dünya’ya en yakın konumunda (359.545 km)

09 Ağustos Ay ve Jüpiter birbirine yakın görünümde

10 Ağustos Merkür en büyük batı uzanımında

12 Ağustos Ay ve Satürn birbirine en yakın  görünümde

17 Ağustos Ay Dünya’ya en uzak konumunda (406.200 km)

30 Ağustos Ay Dünya’ya en yakın konumunda (357.175 km)

Eylül Ayı

Merkür: Gökyüzünde Güneş’in doğusunda bulunan gezegenin ufaktan yüksekliği az oluğundan gezegen ayın ortasına kadar görülemeyecek. Venüs ile yakın konumda bulunan gezegen ayın son çeyreğinde ufuktan biraz yükselecek ve iyi hava koşullarında yüksek bir gözlem yerinden görülebilecek.

Venüs: Güneş’e çok yakın konumda olduğundan bu ay gözlenemeyecek.

Mars: Güneş’e çok yakın konumda olduğundan bu ay gözlenemeyecek.

Jüpiter: Ayın ilk yarısında gün batımında güneyde bulunacak gezegenin gözlenebileceği süre yavaş yavaş kısalmaya devam ediyor. Satürn ile aynı bölgeyi paylaşan gezegen halen çok parlak. Gezegen ay sonuna doğru gece yarısına yaklaşık iki saat kala batıyor.

Satürn: Gün batımında güneydoğuda yükselen gezegen gözlem için uygun konumda. Gezegenin ayın 8’inde Ay ile güzel yakınlaşması olacak. Ayın son çeyreğinden itibaren gezegen gece yarısına varmadan batıyor olacak. Gezegenin parlaklığı hafifçe azalıyor.

eylul ayi

06 Eylül Ay ve Jüpiter birbirine çok yakın görünümde

08 Eylül Ay ve Satürn birbirine çok yakın görünümde

13 Eylül Ay Dünya’ya ve en uzak konumunda (406.360 km)

23 Eylül Sonbahar Ilımı ( gece ve gündüz süreleri eşit)

28 Eylül Ay Dünya’ya en yakın konumunda (357.805 km)

Ekim Ayı

Merkür: Geçtiğimiz ay ufuktan fazla yükselemeyen gezegen, bu ay başından itibaren giderek ufkun üzerinde yükselse de rahatça görülecek kadar yükselemeyecek. Bu ay gezegeni batı ufkunda gün batımından hemen sonra görebilmek için hava koşullarının çok iyi olması ve yüksek bir gözlem yeri şart.

Venüs: Ayın ortasına kadar ufuktan fazla yükselemeyecek olan gezegenin görülebilmesi zor. Ayın ortasından itibaren gökyüzünü Merkür ile paylaşacak olan gezegen kısa sürelerle gün batımında temiz bir batı ufukta görülebilir.

Mars: Ufkun üzerinde giderek yükselen gezegenin görülebilmesi için ayın son çeyreğini beklemek gerekiyor. Son hafta kısa sürelerle gün doğumundan önce temiz bir doğu ufkunda gezegeni görmek mümkün olacak.

Jüpiter: Gezegenin gözlenebileceği süre kısalmaya devam ediyor. Gün batımından sonra batıda üç saate varan sürelerle gözlenebilir. Ayın son günü Hilal evresindeki Ay ile çok yakın konumda olacak ve iki gök cismi bayrağımızdaki Ay – Yıldız gibi görünecekler.

Satürn: Gezegen gün batımında güneyde, gözlem için uygun konumda. Bu ay gezegene yılbaşından beri eşlik Jüpiter’in yanı sıra Merkür ve Venüs de eşik ediyor. Özellikle ayın son iki günü gün batımında gökyüzünün batı bölgesine Ay’ın da katılmasıyla tam bir görsel şölen oluşacak.

ekim ayi

02 Ekim Ay ve Jüpiter birbirine çok yakın görünümde

05 Ekim Ay ve Satürn birbirine çok yakın görünümde

10 Ekim Ay Dünya’ya en uzak konumda (405.900 km)

20 Ekim Merkür en büyük doğu uzanımında

26 Ekim Ay Dünya’ya en yakın konumunda (361.402 km)

26 Ekim Ay ve Mars birbirine yakın görünümde

29 Ekim Ay, Merkür ve Venüs birbirine çok yakın görünümde

Kasım Ayı

Merkür: Ufuktan fazla yükselemediği için ay başında gözlenmesi çok zor . Gezegen giderek ufukta alçalacak ve 11 Kasım’da Güneş ‘in önünden geçecek. Geçişle ilgili bilgiyi yıllığın 3.sayfasında bulabilirsiniz. Merkür, ayın ortasından sonra, sabahları gün doğumundan önce giderek artan sürelerle, doğu ufkunda gözlenebilir. Merkür’ün ay sonuna doğru parlaklığı artacak ve gökyüzünü Mars ile paylaşacak.

Venüs: Geçtiğimiz ay batı ufkunu kısa sürelerle Merkür ile paylaşan gezegen bu ay Jüpiter ile yakınlaşmaya başlıyor. Gün batımında batı ufkunda kısa sürelerle görülebilecek olan gezegenin özellikle ayın 24’ünde ufkun hemen üzerinde Jüpiter ile yakınlığı görülmeye değer.

Mars: Gün doğumundan önce doğu ufkundan yükselen gezegenin parlaklığı fazla değil. Günler ilerledikçe gözlenebileceği süre hafifçe artacak olan gezegen ay sonuna doğru gökyüzünü Merkür ile paylaşacak ve gün doğmadan önce yaklaşık iki saat süreyle gözlenebilecek.

Jüpiter:  Gözlenebileceği süre azalmaya devam eden gezegen gün batımından sonra iki saat kadar gökyüzünde . Ayın ortasından itibaren gezegen Venüs ile yakınlaşacak. Ayın sonuna doğru gözlenebileceği süre bir saate düşecek.

Satürn: Ayın başında gezegene Ay, Jüpiter,Venüs ve Merkür eşlik ediyor. Gezegenin gözlenebileceği süre biraz daha kısalacak ve gün batımından sonra yaklaşık üç saat kadar gökyüzünde kalacak.

kasim ayi

02  Kasım Ay ve Satürn birbirine yakın görünümde

07 Kasım Ay Dünya’ya en uzak konumunda (406.965 km)

08 Kasım Mars ve Spika birbirine yakın görünümde

09 Kasım Venüs ve Antares birbirine yakın görünümde

11 Kasım Merkür’ün Güneş önünden geçişi

23 Kasım Ay Dünya’ya en yakın konumunda (366.745 km)

24 Kasım Ay ve Mars birbirine yakın görünümde

24 Kasım Venüs ve Jüpiter birbirine çok yakın görünümde

25 Kasım Ay ve Merkür birbirine çok yakın görünümde

28 Kasım Ay, Venüs ve Jüpiter birbirine çok yakın görünümde

28 Kasım Merkür en büyük batı uzanımında

Aralık Ayı

Merkür: Geçtiğimiz ay gözlem için çok uygun konuma gelen gezegen gündoğumundan önce doğu ufku üzerinde. Ayın ortasından itibaren ufkun üzerinde alçalacak olan gezegenin ay sonuna görülmesi neredeyse imkansız olacak.

Venüs: Akşamları gökyüzünün batı bölgesinin en parlak gökcismi olan gezegen Jüpiter ve Satürn ile gökyüzünü paylaşıyor. Günler ilerledikçe gözlenebileceği süre de artacak olan gezegenin özellikle 11 Aralık akşamı Satürn ile yakınlaşması görülmeye değer. Gezegen ay sonuna kadar giderek artan sürelerle parlak bir şekilde olacak.

Mars: Gündoğumundan iki saat önce doğudan yükselecek. Ay sonuna doğru, gündoğumundan önce üç saate kadar gözlenebilecek olan gezegenin parlaklığı fazla değişmeyecek.

Jüpiter: Geçtiğimiz ay gözlenebileceği süre bir saate düşen gezegen bu ayın ilk çeyreğine kadar, günbatımında hemen sonra temiz bir batı ufkunda gözlenebilir. Bundan sonra ufkun üzerinde alçalacağından ay sonuna kadar görülmeyecek.

Satürn: Yılın son ayına günbatımında gökyüzünün batı bölgesinde başlayan gezegenin parlaklığı fazla değil. Gezegene aynı bölgedeki Venüs ve Jüpiter eşlik ediyor. Özellikle ayın 11’indeki Satürn – Venüs yakınlaşması görülmeye değer. Ayın spn çeyreğinde, günbatımından sonra sadece Venüs ile gökyüzünü paylaşacak olan gezegen günbatımında yaklaşık bir saat kadar sonrasına dek gözlenebilecek.

aralik ayi

05  Aralık Ay Dünya’ya en uzak konumunda (404.230 km)

11 Aralık Venüs ve Satürn birbirine çok yakın görünümde

15 Aralık Merkür ve Antares yakın görünümde

18 Aralık Ay Dünya’ya en yakın konumunda (370.270 km)

22 Aralık Kış Gündönümü ( en kısa gündüz, en uzun gece )

23 Aralık Ay ve Mars birbirine en çok yakın görünümde

27 Aralık Ay ve Satürn birbirine en çok yakın görünümde

29 Aralık Ay ve Venüs birbirine yakın görününde

Kaynak: Bilim Ve Teknik

 

Yorum yapın