Plastik 3D yazıcılar protezleri üretmek için ideal bir çözüm, ancak bir tür medikal 3D yazıcı “mürekkep” olarak çok farklı bir malzeme kullanıyor. Bilim insanları farklı ilaç türlerini tek bir hapta birleştirmeyi hedefliyor. Böylece her hastanın hastalığına özel olarak tasarlanmış bir hap üretilebilecek. Bunun gerçekleşmesi için epey zaman var ancak vitamin basan yazıcıların yakın vadede piyasaya çıkacağı düşünülüyor.
3D yazıcıları kullanarak protezler, hücrelerin çoğalmasına ve dokuların kendi kendini tamir etmesine imkan verecek vücut içi kalıplar üretmek de mümkün olacak. Bu tür medikal protezler kalıcı da olabilir, vücut kendini onardıktan sonra çözülüp atılabilir de. 3D yazıcılarla sadece yapay nesneler üretmek şart değil, onları kullanarak gerçek organlar da üretmek mümkün olabilir.
Gerçek insan hücrelerini mürekkep olarak kullanan 3D yazıcılar tasarlanıyor. Bu yazıcılarla üretilen doku parçaları vücutta hasar görmüş organları tamir etmek için kullanılabilir. Bir başka yöntem de bu hücreleri kullanarak aynen dövme yapar gibi direkt olarak vücudun üzerine baskı yapmak. Sonunda varmak istenilen nokta organları baştan üretmek, ancak bunun mümkün olup olamayacağı tartışma konusu…
3D Yazıcı İle Organ Üretimi Teknolojisi
Bilgisayar Kontrolü: Basılacak malzemenin şekli önce bilgisayarla çiziliyor, yazıcıyı kontrol eden bilgisayar dokunun bu şablona göre basılmasını sağlıyor.
Hücreleri Basmak: Bilgisayardan gelen şablona uygun olarak hareket eden yazıcı, besleyici jel içindeki hücreleri katman katman yayarak dokuyu oluşturuyor.
Hücre Büyümesi: Hücre katmanları yayıldıktan sonra hücrelerin büyümesi ve dokuları oluşturması bekleniyor. Yazıcının bıraktığı boşluklar doluyor ve ortaya gerçek bir doku çıkıyor.
Organ Nakli: Artık üretilen organ hastaya nakledilebilir. Eğer hastanın kendi hücreleri kullanıldıysa, uyumsuzluk ihtimali yoktur.
Kaynak: How It Works