Adrenalin bağımlıları neden ekstrem sporlara bağımlı oluyorlar?
Vücut “savaş veya kaç” sistemini etkinleştirince iki üç dakika içinde hormonlar kan dolaşımına karışır. Böbrek üstü bezleri, beyinden gelen sinyallere yanıt olarak adrenalin üretir. Epinefrin adıyla da bilinen bu hormonun görevi, vücudu eyleme geçmeye hazırlamaktır.
Adrenalin kalp atış hızını ve nefes alıp verme hızını yükseltir, enerji salınımını tetikler. Deriye ve bağırsaklara ayrılmış kaynakları buralardan alıp kaslara yönlendirir. Bizi daha uyanık ve daha duyarlı hale getirir. İşte bu hisler bazı insanlarda bağımlılık yaratabilir.
Bağımlılık üç parçadan oluşur ve bunların yoğunlukları kişiden kişiye değişir. Birincisi “heyecan arayışı”, yani sürekli yeni şeyler denemek ve hissetmektir. İkincisi “dürtüsellik”, yani kendimiz üzerinde ne kadar kontrole sahip olduğumuzdur. Sonuncusu ise “kompülsiflik”, yani eylemleri tekrar tekrar tekrarlama eğilimidir.
Beynimiz, dopamin ve opiatlar gibi keyif verici kimyasallar salgılayarak olumlu davranışları ödüllendirir. Spor yapmak da dopamin salınımını tetikleyebilir. Ayrıca morfin üretimini de başlatır. Bu doğal ağrı kesici, öfori denilen coşku ve hoşnutluk hissine yol açabilir. Tıbbi anlamda “adrenalin bağımlısı” olmak diye bir şey olmasa da beynimiz bu ödülleri arzular. Adrenalin bağımlıları bu hormonu üretmek için tehlikeli sporlar yapmayı sürdürür.
Kaynak: How It Works