Aklınızı Kurcalayan Sorular

Aklınızı kurcalayan sorular ve daha fazlası…

Elektronik Sigara

Elektronik Sigara Normal Sigaradan Daha Mı İyi?

Sigaranın sağlık için olumsuz olduğu şüphe götürmez e-sigaraların sağlık üzerindeki etkisi o kadar belirli değil. Sebebi de piyasaya çıkalı çok olmaması. Fakat şu ana kadarki araştırmalar umut veriyor.

Nikotinin kendisi kanserojen değil ve e-sigaralar da geleneksel tütün sigaralarla aynı zararlı kimyasalları barındırmıyor. Cancer Research UK tarafından yapılan bir araştırma, e-sigara ya da nikotin replasman terapisi gören eski sigara tiryakilerinin vücudundaki toksik madde düzeyi, normal sigara tiryakilerine göre çok daha düşük.

Yakın tarihli araştırmalar e-sigara dumanındaki kimyasalların test tüplerindeki DNA hücrelerine zarar verebildiğini ortaya çıkardı. Aynısı insanlar için de geçerli mi, henüz bilmiyoruz.

Merkur Ve Dunya

Dünya’nın Dönüşünün Yavaşladığı Doğru Mu?

Gökbilimciler Dünya’nın dönüşünün giderek yavaşladığını keşfettiler. Bu büyük oranda Ay’ın etkisinden kaynaklanıyor çünkü Ay, yerçekimiyle Dünya okyanuslarında gelgit oluşturuyor. Bu dalgalarla dönen Dünya arasında oluşan sürtünme, gezegenin dönüşünü yavaşlatıyor.

Dünya’nın kendi etrafındaki turunu tamamlaması her yüzyılda iki milisaniye kadar daha uzun sürüyor. Bilim insanları bundan 350 milyon yıl önce bir günün 23 saatten kısa olduğunu tahmin ediyorlar.

Insanlarin Soyu

İnsanların Soyu Tükenecek Noktaya Hiç Geldi Mi?

Günümüzde türümüzün 7 milyardan fazla üyesi var ama her zaman işimiz bu kadar kolay değildi. Genetik kodumuz bir zamanlar atlattığımız badirelerin öyküsünü anlatıyor.

Homo atalarımızın şempanze akrabalarımızdan ayrıldığı günden bu yana (yaklaşık 5 milyon yılda) türümüzde hatırı sayılır bir genetik çeşitlilik oluşması beklenirdi ama ne ilginçtir ki böyle bir şey yok. Bu, yaklaşık 1 milyon yıl önce Homo nüfusunun binlerle ölçülecek kadar azalmasının yol açtığı gen havuzu daralmasıyla açıklanıyor. Bu bir defasında türümüz soy tükenmesinin kıyısından döndü.

Televizyon Kanallari Izleyici Sayisini Nereden Biliyor

Televizyon Kanalları İzleyici Sayısını Nereden Biliyor?

Yayıncılar bunun için ülkenin demografisini ve bölgelerini temsil eden belirli sayıda ev seçiyor ve buralardaki her TV’ye bir ölçüm aygıtı bağlıyor. Kaydedilen verinin, ülkenin tamamını temsil edecek biçimde ortalaması alınıyor.

Cep Telefonuna Yakin Uyumanin Sagliga Zarari Var Mi

Cep Telefonuna Yakın Uyumanın Sağlığa Zararı Var Mı?

Cep telefonları radyo dalgası yayar. Bilim insanları bunların etkisini 90’lardan beri araştırıyor ve eldeki kanıtlar sağlık sorunlarıyla bir ilgisini göstermiyor. Ama araştırmaların hala sürdüğünü belirtmekte fayda var.

Antifriz Nasil Calisiyor

Antifriz Nasıl Çalışıyor?

Suyun donma noktasını düşürerek. Antifriz kimyasalları olan etilen glikol, metanol ve trehaloz, suda çözünerek buz kristali oluşumunu azaltıyor.

Curiosity Kesif Araci MarsMars 2020, Curiosity’nin Yapamadığı Neleri Yapacak?

Mars 2020, ilk bakışta kendinden önceki keşif aracı Curiosity‘ye çok benziyor. Buna rağmen 2020; yedi adet yeni aygıt, geliştirilmiş tekerlekler ve özerk hareket becerisiyle donatılmış. Yeni keşif aracı Mars kayalarının ve buzlarının on metre kadar altını ilk defa görmemizi sağlayacak. Yüzeydeki kaya ve tozun kimyasal bilesimini araştıracak ve gelecekte Dünya’ya yapılacak bir dönüş seferi için Mars’tan örnek toplayıp saplayacak

Uluslararasi Uzay Istasyonu UUI NedirKargo Gemileri UUİ’ye Nasıl Kenetleniyor?

Uluslararası Uzay İstasyonu‘na malzeme taşıyan farklı kargo gemileri var ama hangisi olursa olsun kargo gemisini kenetlenme için doğru konuma ve hıza getirmek için saatler boyunca dikkatlice manevra yapmak gerekiyor. UUİ’ye yaklaşınca bazı kargo gemileri bilgisayarlı bir sistem kullanarak otomatikman kenetlenme yuvasıyla birleşiyor (mesela Rus Progress uzay araçları). Japon yapımı HTV gibi kargo araçlarıysa UUİ’ye yaklaşıyor, sonra istasyon mürettebatı bir robot kol yardımıyla uzay aracını yakalayıp kenetlenme noktasına taşıyor

Gitar Teli

Gitar Telleri Neyden Yapılıyor?

Eski gitar telleri hayvan bağırsağı ve ipek kullanılarak yapılırdı ama günümüzde naylon gibi polimerler ya da çelik ve bronz gibi çağdaş malzemeler kullanılıyor.

Halley Kuyruklu Yildizi 2061 2062

Kuyruklu yıldız İle Asteroid Arasında Ne Fark Var?

İkisi de Güneş yörüngesinde dolanan gök cisimleri fakat kuyrukluyıldızlar buz, toz, kaya ve organik bileşenlerden oluşurken asteroidler metal ve kayadan oluşuyor. Asteroidler genelde Mars ile Jüpiter’in yörüngeleri arasındaki “asteroid kuşağında” bulunurken kuyrukluyıldızlar Güneş Sistemi’nin en uzak köşelerinde yer alıyor. Ayrıca kuyrukluyıldızlar Güneş’e yaklaşınca eriyip buharlaşan buz yüzünden kuyrukları oluşuyor ama asteroidlerde böyle bir şey olmuyor.

Kaynak: How It Works

Yorum yapın