Antik Roma Betonu

Binlerce yıl önce yaratıldı ve en dayanıklı yapı malzemesi olduğu düşünülüyor… Antik Roma betonu, Panteon ve Kolezyum gibi meşhur yapıların inşaatında da kullanıldı ama bilim insanları daha çok iskeleler ve deniz surlarıyla ilgileniyor. Modern beton onlarca yıl içinde bozulurken, denizlerdeki bu harika yapıların birçoğu hâlâ ayakta.

Utah Üniversitesi’nden bilim insanları; röntgen, Raman spektroskopisi ve elektron mikroskopisini kullanarak bu betonun kimyasını ortaya çıkardı. Romalılar; volkanik kül, sönmemiş kireç (kalsiyum oksit) ve volkanik kaya parçalarını karıştırıyor; kimyasal tepkimeyi tetiklemek için karışıma deniz suyu ekliyordu. Bu tepkime zamanla büyümeye devam eden kristaller oluşturuyordu. Kristaller betonu güçlendirip çatlak oluşumunu önlüyordu.

Modern Portland çimentosunda ise kimyasal tepkimeye girmemeleri için kum ve çakıl parçacıkları kullanılıyor. Oluşacak herhangi bir tepkime, betonu genişletip çatlatabiliyor. Ayrıca modern beton üretimi, dünya genelindeki karbondioksit emisyonlarının %5’inden sorumlu. Roma’nın kesin formülünü anlayabilirsek modern betonun yerini alacak, daha güçlü, daha çevre dostu ve zamanın etkilerine karşı daha dayanıklı bir beton yapabiliriz.

Kaynak: How It Works

İlginizi Çekebilir: Antik Roma’da Su Kemerleri

Yorum yapın