Asma Kilitler

Evlerimizin kapılarını kilitleyince değerli eşyalarımızın korunduğuna dair bir güven hissediyoruz. Peki dışarıda olduğumuz zamanlarda ne yapabiliriz? Çalınmasını istemediğimiz her şeyi üzerimizde veya yanımızda taşımak zor. İşte bu noktada asma kilitler devreye giriyor.

Günlüğünüzün okunmasını önleyen küçük asma kilitlerden tutun da demir kapıların açılmasını önleyen güçlendirilmiş kilitlere kadar birçok yerde kullanılıyorlar. Bu kompakt ve karmaşık sistem, iki nesneyi birbirine bağlamaya yarıyor.

Bu taşınabilir güvenlik cihazları aslında çok uzun süredir kullanılıyor. İlk asma kilitler eski Mısır’da ortaya çıktı. Sonra kullanım alanları genişledi ve tüm dünyada yaygınlaştılar.

Asma kilitlerin sağladığı güvenlik önemli çünkü maddi değerleri yüksek olmasa bile bazı eşyalarımızla duygusal bağ kuruyoruz. Bisikletimizi dışarıda bırakmamız gerektiğinde veya spor salonunda giysilerimizi ve kişisel eşyalarımızı dolaba koymamız gerektiğinde asma kilitler imdadımıza yetişiyor. Böylece, çalınacakları endişesiyle sürekli eşyalarımızı gözlemek zorunda kalmıyoruz.

Şifreli Asma Kilitler

Bazı asma kilitler anahtarla değil de şifreyle (genellikle dört basamaklı bir sayı) açılıyor. Bu asma kilitlerin içinde dört silindirik diske bağlı dört ayrı kadran var. Her disk için, sıfırdan dokuza kadar olan rakamlardan sadece birisi diskin silindir çizgisi ile aynı hizaya gelmesini sağlıyor. Doğru şifre girildiği zaman oluşan boşluklar, kelepçenin engellere takılmadan açılmasını sağlıyor. Asma kilidi yeniden kilitlemek için kelepçeyi kapalı tutarken yeni rakamları girmek gerekiyor.

Şifreyle ilgili hiç bilgi sahibi olmadan şifreyi kırmak uzun sürse de bu tip asma kilitlerin anahtarlı olanlardan daha güvensiz olduğu düşünülüyor. Ama anahtarsız sistemlerin de bir avantajı var: Anahtarı kaybettiğiniz için eşyalarınızdan mahrum kalma ihtimali yok. Tüm olası şifreleri denemek uzun sürecek ve dışarıdaysanız şüphe çekeceksiniz ama eninde sonunda doğru şifreyi bulacağınız kesin.

Kaynak: How It Works

Yorum yapın