Ay‘ın çok ince bir atmosferi var ve bu atmosfer bizi Dünya‘da olduğu gibi korumuyor. Bu yüzden insanlar için ölümcül bir ortam. Güneş rüzgarları esiyor, radyasyon ile kavruluyor ve zaman yüzeyine çarpan uzay taşları ile dövülüyor.
Toprak daha önceden Ay‘a çarpmış asteroidlerin kalıntıları ile kaplı. Bu kalıntılar yapışkan bir toz oluşturuyor ve rüzgar veya su ile aşınmadıkları için jilet gibi keskin parçacıklardan oluşuyor. Burada bir üs kurulacaksa tüm bu tehlikelere karşı önlemler alınmış olmalı insanlar burada uzun süre yaşayacaksa düzenli bir yiyecek, oksijen, su, güç ve roket yakıtı zinciri kurulmalı.
Dünya‘dan paneller göndererek Ay yüzeyinde hangarlar ve laboratuvar binalarla inşa edilebilir, ancak yakıt ve maliyet açısından baktığımızda bu tür inşaatlar için Ay‘daki malzemelerin kullanılması daha doğru. Ay tozu ısıtıldığında sertleşiyor ve binaları ve yolları yapmak için kullanılabilen bir malzemeye dönüşüyor. 3D yazıcılar kullanarak yapıların parçalarını üretmek ve birleştirmek de mümkün.
Doğru yere doğru açı ile yerleştirilmiş güneş panelleri üsse yenilenebilir enerji sağlayabilir ve eğer Ay yüzeyinde tarım yapılabilirse burada yaşayan insanları besleyecek bir çiftlik ve gübreleme sistemi oluşturulabilir. Daha sonra, eğer Ay tozundan su, oksijen ve hidrojen (roket yakıtı) üretilebilirse bu üs uzun bir zaman boyunca kendi kendine yeterek yaşamı sürdürebilir
Ancak yukarıda sözünü ettiğimiz aşamaya ulaşana kadar epey zorlu mücadeleler vermek gerekli. Ay tozu hem dost, hem de düşman. En küçük delikten bile sızabiliyor ve her ne kadar iyi izole edilmiş olsa da teknik ekipmanı bozabiliyor. Bu problemi halletmek için teleferikler ve tüp geçitler gibi yüzeyden izole bazı çözüm önerileri var. Temiz odalar ve hava kilitleri de iç mekanları ay tozundan uzak tutmak için düşünülüyor.
Ay Tatilleri
Uzay turizmi bugün bir fantezi gibi görülebilir. Ay‘da tatil yapmak bir hayal olabilir ama eğer burada bir üs kurulursa, her ne pahasına olursa olsun burayı ziyaret etmek, gezmek görmek isteyen insanlar olacaktır. Space Adventures firması şu ana kadar 150 milyon dolar değerinde bilet sattı bile. Diğer özel kuruluşlar da kendi Ay turlarını oluşturmak için gün sayıyorlar.
1967 yılında imzalanan Outer Space Treaty (Dış Uzay Antlaşması) ile Ay‘ı orada bir üs kursa bile herhangi bir ülkenin tekeline alması yasak. Ancak Ay madenciliği veya doğal kaynaklarının ticari olarak nasıl kullanılacağı konusunda bir anlaşma henüz söz konusu değil.
Kaynak: How It Works