Ay’da Yaşam

Ay’da ıssız kraterleri içinde insanların yaşadığı kolonilere nasıl dönüştüreceğiz?

Uzaydaki en yakın komşumuz Ay, ve ona da şimdiye kadar sadece 12 insan ayak bastı. 1972’den beri de Ay‘a sadece robotlar ve sondalar gönderdik. Çok uzun zamandır kimsenin Ay‘a bir daha gitmek gibi bir niyeti yoktu. Ancak dünyadan sadece üç gün uzaklıkta olan bir yer olarak, elbette daha fazla araştırmayı hak ediyor.

Ay‘ın yüzeyindeki koşullar ölümcül, ancak orada bir üs kurabilirsek dünya dışındaki kaynaklara ulaşmak çok daha kolay olacak. Ay teleskop ve iletişim aygıtları için ideal bir konumda, aynı zamanda Güneş Sistemi‘nin tarihçesini daha detaylı öğrenmenin anahtarını da elinde tutuyor olabilir. Ay‘ın potansiyelini fark eden dünya çapındaki organizasyonlar bir süredir yeni araştırma görevleri planlamakla meşgul. Şu anda bu çalışmaların odağı Ay‘ın potansiyelinin neler vaat ettiğini öğrenmek üzerine, ancak birkaç on yıl içinde Ay‘a gitmek ve hatta orada bir üs kurmak da hedefte olabilir.

Ayda Yasamak 1

Rusya uzay ajansı Roscosmos Ay‘ da bir robot üssü kurmak için bir Luna-Glob görev serisi planlıyor. Hedefleri Avrupa Uzay Ajansı ile beraber 2019 ve 2020 yılında Ay‘ın güney kutbunu detayı olarak araştırmak. Çin Ulusal Uzay Ajansı ise bir seri uzay görevi ile Change sondalarını kullanarak Ay‘dan örnekler getirip gelecekteki madencilik olanaklarını araştırmayı hedefliyor. Astronotları Ay‘a götürecek bir uzay aracı üzerinde çalıştıkları da biliniyor. Dahası bir de 2007’de Google’ın başlattığı Lunar XPRIZE yarışması var. Yarışmanın amacı özel şirketleri Ay yüzeyine bir araç indirmeleri için teşvik etmek.

Artık odağını asteroidlere çevirmiş olan NASA bile Ay‘ın güney kutbunda su arayacak bir sonda üzerinde çalışıyor. Şu anda Ay‘ı biraz daha araştırmak için ilk adımları atıyor gibi görünebiliriz, ancak gelecekte Ay‘da bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz üsler gerçek olabilir. Bu seride size Ay‘daki bir üssün nasıl bir yer olacağını ve bunu gerçekleştirmek için nelerle mücadele etmek gerektiğini anlatacağız.

Ayda Us Nasil Kurulur 1Neden Ay?

Mars gezegenine insanlı görevlerin planlandığı günümüzde neden Ay‘a geri dönmeye çalıştığımız sorgulanabilir, ancak Ay‘da bir üs kurmanın getireceği birçok avantaj var. Ay‘a gidip gelmek bir haftadan kısa sürüyor ve Ay yüzeyi kaynaklar açısından zengin. Ay toprağının altında hidrojen, oksijen, demir ve diğer metaller var ve bunlar çıkartılabilirse su ve malzeme üretimi için dünya dışında, uzayda bir kaynağımız olacak.

Ay‘ın arka yüzeyi dünyanın iletişim sinyallerinden izole olduğu için evrene araya parazit girmeden daha ayrıntılı bakma imkanı sunuyor. Bize bakan yüzü ise izleme istasyonları için ideal bir açı sunuyor. Uzay araştırmalarından dünya üzerindeki arama-kurtarma çalışmalarına kadar geniş bir yelpazede navigasyon desteği bu bölgeye kurulmuş istasyonlardan verilebilir.

Ay‘da kurulacak bir üs ile Ay jeolojisini daha yakından araştırabilir ve bu araştırmalar sonucunda Ay‘ın tarihçesi ve Güneş Sistemi‘nin gelişimi hakkında daha fazla bilgiye sahip olabiliriz. Deneyler yapılabilir, yeni malzemeler ve ekipmanlar Dünya‘dan uzakta, uzay ortamında test edilebilir.

Kaynak: How It Works

Yorum yapın