Bagger 293

İnanılmaz büyüklüğü ve kenarları tırtıklı tekeriyle Bagger 293 ufukta, kıyamet sonrası filmlerden fırlamış bir kabus gibi görünüyor. Ama hızara benzeyen bu çark, aslında toprağı kazıp taşımak için kullanılan kovalardan oluşuyor.

Toprak kazıcılar, büyük, açık madenlerde çalışan küreme tekerli aletler. Her gün binlerce ton materyali hareket ettirebilen bu aygıtlar, kaya parçalayıcılar ve yürüyen bantlar gibi sistemlerle bir araya getirilince dünyanın en etkili yer kazma makineleri ortaya çıkıyor.

Bagger 293 Nedir

Paletlerin devasa yüzey alanı sayesinde Bagger 293 yerde 30 cm’den az derinlikte izler bırakıyor.

Bagger 293 bu canavarların en büyüğü. Almanya’da bulunan alet, dünyanın en ağır ve en büyük kara aracı unvanını elinde tutuyor. Tam 2.000 yetişkin fil ağırlığında ve 30 katlı bina yüksekliğindeki Bagger, bir futbol sahası eninde ve boyunda ama 25 metre derinlikteki bir çukuru sadece bir günde kazabiliyor. Yüksek verimli bu iş makinesi, birkaç milyon kişinin ihtiyacını karşılayacak kömürü tek başına çıkarabiliyor.

Bu araçlar genelde doğal olarak sıkıştırılmış turbadan oluşan kahverengi maden kömürünü (linyit) çıkarmada, patlatmaya alternatif olarak kullanılıyor. Patlatmak yerine, yumuşak kayaları kazıyarak altta yatan sert kayaları açığa çıkarıyor, sonra da kömürü çıkarmaya başlıyorlar. Çalıştıkları sırada resmen yer yerinden oynuyor.

Dunyanin En Buyuk Kara Araci Bagger 293

Bagger 293 Teknolojisi

Boyutlar: 220 Metre Uzunlukta, 94,5 Metre Yükseklikte

Ağırlık: 14.196 Ton  Kapasite: Günde 218.880 Ton Toprak

18 Kova: Makinedeki 18 kovanın her biri 6.600 litre hacimli ve bir günde 240.000 metreküp toprak kazabiliyor.

Paletler: Dev makine, paletler üstünde saatte 0,53 km hızla ilerliyor.

Ekip: Bagger 293’ün mürettebatı beş kişi. Bu mega madencilik makinesinin üstünde bazen günde 9,7 kilometre yürümeleri gerekiyor.

Taşıyıcı Bant Sistemi: Makinede kömürü toplamak ve trenlere yüklemek üzere taşımak için kilometrelerce hareketli bant var.

Kaynak: How It Works

Yorum yapın