Balina köpek balığı, ılık sularda yaşayan ve güzel desenlere sahip nazik bir devdir. Dünyadaki en büyük balık olmasına rağmen organizmalar ile beslenir.
Bu eşsiz, filtre besleme köpek balığının, yaklaşık 35 ila 65 milyon yıl önce, filtre besleme balinalarıyla aynı zamanda geliştiği düşünülmektedir.
İsmi aldatıcı görünse de, balina köpek balığı kıkırdaklı balık olarak sınıflandırılır. 20 metre uzunluk ve yaklaşık 34 ton ağırlığa kadar büyüyebilir. Dişisi genellikle erkekten daha büyüktür.
Fark edilir gövde işaretlerine sahip halı köpek balığından evrimleştiğinden, sahip olduğu desenler belkide sadece evrimsel artıktır.
Bu konuda diğer teori, desenlerin köpek balığının kendisini kamufle etmesine ve diğer kopek balıkları ile birbirlerini tanımalarına yardımcı olduğudur.
Balina köpek balığı geniş, düz bir kafa yapısı ve aerodinamik bir gövdeye sahiptir. Golf topu büyüklüğündeki gözleri, kendisinin 20 metre büyüklüğü düşünüldüğünde oldukça küçük kalmaktadır.
Sınıflandırma
- Krallık: Animalia
- Şube: Chordata
- Sınıf: Elasmobranchii
- Sipariş: Orectolobiformes
- Aile: Rhincodontidae
- Cins: Rhincodon
- Türler: Typus
Yaşama Alanı
Dünyanın bütün tropik ve subtropik denizlerinde görülen balina köpek balığı, 21 ila 25 °C su sıcaklığını tercih eder ve Atlantik, Pasifik ve Hint Okyanuslarının pelajik bölgelerinde bulunur.
Beslenme
Balina köpek balığı bilinen üç filtre besleme köpek balığı türünden biridir. Krill, yengeç larvaları, balık ve mercanların toplu olarak yumurtlaması sırasında yumurta bulutları ile küçük kalamar veya balık gibi planktonlarla beslenir.
Ağzını açarak ileri doğru yüzme hareketi ya da ağzını açıp kapatarak yaptığı emme hareketi ile deniz suyunu aktif olarak içine çekip, dermal dentiküller adı verilen küçük, diş benzeri yapılarda filtreler ve ardından solungaçlarından dışarı atar.
Böylece her gün tonlarca plankton, diğer küçük deniz hayvanları ve küçük balıkları sudan filtreleyerek yüksek gıda ihtiyacını giderir. Son derece verimli bir filtreleme sistemine sahip olan balina köpek balığı, saatte 5000 litre suyu filtreleyebilir.
Üreme
Balina köpek balığının cinsel olgunluk yaşı, gebelik süresi ve üreme veya doğum alanı hakkında fazla şey bilinmemektedir.
Balina köpek balığının yumurtlayarak ürediğine ilişkin düşünceye, 1953 yılında Meksika’da bulunan 14 cm büyüklüğünde yumurtalar ile kanıtlandı gözüyle bakılmıştır.
Ancak 1955 yılında Tayvan açıklarında gebe bir hayvanın bilim insanları tarafından gözlemlenmesi sonucu balina köpek balığının 300’e yakın canlı yavru doğurduğu kanıtlanmıştır.
Diğer köpek balıklarının çoğunda olduğu gibi bu yavruların hepsi aynı seviyede gelişmemiştir. En çok gelişmiş olanlar rahim çıkışına en yakın duranlardır.
İlginç bir teze göre balina köpek balığı dişisi, yavruların rahimdeki gelişmesini kontrol edebilir.
Yiyeceğin az olduğu zamanlarda gelişmeyi senelerce durdurup, çok olduğu zamanlarda ise uygun gördüğü sayıda yavru doğururlar. Bu tez henüz kanıtlanmamıştır; ancak bu balık türü üyelerinin okyanuslara dağılıp birbirlerinden uzakta ve yalnız yaşamalarına mantıklı bir açıklamadır.
Yavruların doğduktan sonra 300 metreden daha derine inerek ömürlerinin ilk dönemini çok derin sularda geçirdikleri tahmin edilir; çünkü bu derinliklere büyük balina köpek balıkları inemez ve böylece yavrular büyüklere rakip olmazlar.
Balina köpek balığı, açık denizde arayıp bulması çok zor olan bir balık olduğu için bilimsel açıklamaların çoğu tahminler üzerine kurulmuştur. Gerçekten iyi bilinen tek davranışı, suyu filtreliyerek beslenirken saatlerce su yüzeyinde dolaşmasıdır.
Korunma
Balina köpek balığı, Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği’nin (International Union for Conservation of Nature) kırmızı listesinde savunmasız olarak listelenmiştir. Tehditler arasında avcılık ve dalış turizminin etkileri bulunmaktadır.
Kaynak: thoughtco