Bennu

Bennu asteroidi, NASA, Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) Lincoln Laboratuvarı’nın Dünya‘ya yakın cisimleri izlemeye yönelik ortak bir çabası olan LINEAR Projesi kapsamında, 11 Eylül 1999’da keşfedildi. Her altı yılda bir Dünya‘ya yaklaşan Bennu, bu sırada yaklaşık 300.000 kilometre yakınımıza geliyor, yani Ay’dan bile daha yakın oluyor. Güneş‘in çevresindeki yörüngesinde bir turunu 1,2 yılda tamamlıyor ve bu açıdan yörüngesi Dünya‘nınkine çok benziyor.

Boyut açısından bakarsak, eğer Bennu’yu Dünya‘ya yerleştirecek olsaydık, epey büyük görünürdü. 492 metre çapı ile New York’taki Empire State Binası ve Paris’teki Eyfel Kulesi’nden daha büyük. Asteroidin bileşimi ve yapısı şu anda bilinmiyor. Gezegenlere kıyasla çok küçük bir cisim olduğu için detaylı yüzey gözlemlerini yapmak oldukça zor. NASA‘nın Spitzer Uzay Teleskobu, kızılötesi bakışı ile çapını ölçtü, yansıtıcılığının oldukça düşük olduğunu tespit etti ve ısıl eylemsizliğinin (ısı transferi) 4,3 saatlik dönme periyodunda değiştiğini buldu. Bu verinin analizi, regolit tanelerinin boyutunun orta seviyede olduğunu, milimetreden santimetreye kadar değiştiğini ve eşit olarak dağıldığını ortaya çıkardı.

Tayfsal analizlere bakan astronomlar, Bennu’nun B tipi bir asteroit olduğunu belirlediler. Bu tür karbon içerikli asteroitler, bünyesinde 4 milyar yıl önce oluşan bazı egzotik molekülleri barındırıyor olabilirler. Bennu’nun ilkel yapısı, Dünya‘ya yaşam getirmiş olabilecek organik moleküller, uçucu elementler ve amino asitler bile içeriyor olabilir. Zamanda daha da geriye baktığımızda, Güneş Sistemi‘mizi oluşturan malzemelerin kaynağı uzaktaki bir süpernova olabilir mi?

Bu sorunun yanıtı, uzay boşluğunda korunmuş ve Dünya‘nın atmosferi ve çevresinin müdahalesi tarafından lekelenmemiş bir şekilde Bennu’da bekliyor olabilir. Bu yanıta ulaşabilmek için bu asteroitten bir örnek alıp laboratuvarda incelemek gerekiyor. İşte tam da bu yüzden, NASA Bennu’ya, adı OSIRIS-REx adını koyduğu (Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security- Regolith Explorer) uzay aracını gönderdi.

Kaynak: All About Space

Yorum yapın