Bessemer Konvertörü (1856)

Bessemer konvertörü pik demirden (yüksek karbonlu bir tür demir) yabancı maddeleri arıtmak için kullanılan bir makine ve üretim süreciydi. Böylece pik demiri, üretmesi hem yüksek maliyetli hem de zaman alıcı olan çeliğe kolayca dönüştürmek mümkün oluyordu.

Çalışmasının ardındaki ilke, silikon, mangan ve karbon gibi yabancı maddelerin oksitlenme yoluyla demirden uzaklaştırılması ve kullanılamayacak kadar kırılgan olan pik demirin çok yararlı olan çeliğe dönüştürülmesiydi.

Bessemer Konvertoru

Oksitlenme işlemi, demirin eritildiği yumurta biçimli büyük bir Bessemer konvertöründe gerçekleşiyordu. Kabın üstündeki delikten masif demir konuyor, sonra alttan ısıtılıyordu. Konvertör pik demiri eritince sıvı metalin içine ve yüzeyine basınçlı hava püskürtülüyor, böylece istenmeyen silikatların oksijenle tepkimeye girmesi ve gaza ve/veya katı oksitlere (yani cürufa) dönüşmesi sağlanıyordu.

Oksitlenme bitince, kullanıma hazır erimiş çelik, kap eğilerek dökülebiliyordu (kap yerden bir çift büyük destekle yükseltiliyordu) ve üstündeki cüruf sıyrılarak atılıyor ya da yeniden kullanılıyordu. Çelik daha sonra büyük kalıplara dökülüyor, sonra bir dizi üründe kullanılabiliyordu.

İlginizi Çekebilir:

⇒ Sanayi Devrimi’nin Önemli İcatları

Kaynak: How It Works

Yorum yapın