Beynimizdeki bilinçdışı önyargılar yüzünden, kararlarımız her zaman bize ait değil. Siz beyninize ne kadar güvenebilirsiniz?
Sürü Psikolojisi
İnsanlar kalabalığın peşinden gider, yani fikirleri uyuşmasa bile, herkesin oy verdiği birine oy vermeleri daha muhtemeldir.
Empati Boşluğu
Mantıklı olduğumuzda duygusal olsaydık kararımızın nasıl değişeceğini bilemeyiz. Yine aynı biçimde, duygusal olduğumuzda da kararımızın ne kadarın duyguların etkilediğinin farkına varamayız.
Devekuşu Etkisi
İnsanlar çoğu zaman kafaların kuma gömer (mecazi olarak). Olan kötü şeyleri görmemeyi tercih ederiz. Mesela harcamaları azaltmak yerine, kredi kartı ekstresine hiç bakmamayı yeğleriz.
Olumsuzluk Önyargısı
Bu, zihnimizin olumsuz deneyimlere olumlu olanlardan daha şiddetli tepki vermesidir. Seçimlerin avantajından çok dezavantajını görmemize ve bu yüzden fırsatları reddetmemize yol açar.
Ölçek Duyarsızlığı
Beynimiz ölçekleri anlamada iyi değildir. Bir felaketten 200, 2.000 ya da 200.000 kişi de etkilenmiş olsa aynı tepkiyi veririz çünkü büyük sayılar kavrayamayız.
Sıfır Risk Önyargısı
Bir riski tümden ortadan kaldırmayı, daha büyük bir riski büyük oranda ortadan kaldırmaya yeğleriz. Örneğin küçük bir petrol sızıntısını ortadan kaldırmayı, aynı parayla dev bir petrol sızıntısını büyük oranda engellemeye tercih ederiz.
Statüko Önyargısı
Bu, her şeyin aynı kalması yönündeki tercihimizdir. Geçmişte yaptıklarımızdan dolayı, hep aynı restorana gitmeyi ya da ayn markaları satın almayı seçeriz.
Doğrulama Önyargısı
Bir şeyin doğru olduğuna inanınca onu destekleyen kanıtlar görürüz. Birinin sizi sevmediğini düşünüyorsanız aranızın kötü olduğu zamanlar daha çok gözünüze batar.
Temel Yükleme Hatası
Bu, bir kişinin davranışını anlık bir duruma değil de karakterindeki eksiklere bağlamaktadır. Size de bir kez çıkışan biri muhtemelen hep kızgın değildir ama öyle olduğunu düşünürsünüz.
Tespit Önyargısı
Baştan çıkarmaya karşı koyma becerimize aşırı güveniriz. Diyetteysek, gittiğimiz partide pasta yemeyeceğimizi düşünürüz. Ama birçoğumuz irade gücümüzü gereğinden fazla abartırız.
Beklenti Etkisi
Bu, öz beklentinin gücünü anlatır. Başarılı olacağınıza inanırsanız başarılı olmanız daha büyük olasılıktır. Aynı şekilde, bir şeyi yapamayacağınızı düşünürseniz başarısız olursunuz.
Frekans İllüzyonu
Yeni öğrendiğiniz sözcüğün karşınıza her yerde çıktığını fark ettiniz mi? Beynimiz düzen görme eğilimi içindedir, o yüzden ilginç bulduğumuz şeyleri (örneğin yeni sözcükleri) daha çok fark ederiz.
Kaynak: How It Works
İnsan daha çok olumsuza odaklanmayı seçiyor.Bunun beyinle alakası olduğunu düşünüyorum.Hatta gün içerisinde aklımızdan geçen düşüncelerin yaklaşık yüzde 80 ‘i olumsuzmuş.