Bilim kurgu eserleri yapay zekanın gerçek geleceğiyle kıyaslayınca nasıl duruyor? Teknoloji olanaklı mı değil mi? Bilim Kurgu Gerçekliğe Karşı…
Blade Runner (Olanaklı)
Bu distopik gelecekte adına replikant denen sentetik insanlar yaratılmış. İnsandan farksız olan bu varlıklar, kısa olan ömürlerini uzatmak için, tasarım hataları yüzünden yaratıcılarına saldırıyor.
Terminator (Olanaksız)
Amerika’nın savunma ağını devralan yapay zeka insanlığı tehdit olarak algılayıp yok etmeye çalışıyor. Terminator’lar (siborglar) insan direnişine sızıp yok etmeyi hedefliyor.
Westworld (Olanaklı)
Westworld eşi olmayan bir eğlence parkı. Ziyaretçiler Vahşi Batı’ya giderek sentetik insansılarla etkileşime giriyorlar. Filmin televizyon dizisinde bu insansılar, anılarına kavuştuktan sonra gerçek bilinç kazanıyorlar.
Ex Machina (Olanaklı)
Günümüzdekine çok benzer bir dünyada, dahi bir programcı, şirketinin arama motorunun gücünden yararlanarak insansı bir yapay zeka geliştiriyor. Onun bilincini test etmek isterken de cinayet işlemesine yol açıyor.
I, Robot (Olanaksız)
Isaac Asimov’un 1950’lerdeki bilimkurgu öykülerinden ilham alan I, Robot filmi, zeki insansı robotların her yerde olduğu bir yakin geleceği anlatıyor. Sırf meta olarak görülen robotların da ruhları olabileceği ortaya çıkıyor.
2001: A Space Odyssey (Olanaksız)
2001 yılı çoktan geçmiş olabilir ama bu filmdeki YZ ile gelecekte karşılaşabiliriz. Bilinçli yapay yaşam, insanlığı ele geçirmek ve evrimin bir sonraki basamağında onun yerine geçmek için mücadele veriyor.
Kaynak: How It Works