Bir Süpernova Dünya’yı Yok Edebilir Mi

Bir Süpernova Dünya’yı yok edebilir mi? Evren tehlikeli bir yer. Süpernovalar, kara delikler, gama ışınları patlamaları ve pulsarlar yeterince yakın olsalardı gezegenimize ciddi zarar verebilir, hatta onu yok edebilirlerdi ama işin gerçeği civarımızda en azından birkaç milyar yıl boyunca yakın tehdit oluşturabilecek hiçbir şey yok.

Süpernova olabilecek en yakın yıldız, 640 ışık yıl uzaklığındaki Betelgeuse. Aslında bu yıldız bir dakika, bir yıl, ya da bin yıl sonra süpernova olabilir; bütün gökbilimciler, yıldızın Chaindrasekhar limitine ulaştığını ve her an patlayabileceğini ve bu olduğunda gökyüzünde Güneş‘ten başka en parlak yıldız olarak gözükeceğini biliyor.

Bir yıldızın Dünya‘ya onarılmaz bir zarar vermesi için ne kadar yakında olması gerekir?

1 Işık Yılı Uzaklıkta: Dünya‘ya en yakın yıldız yalnızca dört ışık yılı uzaklığındaki kızıl cüce Proxima Centauri, ama süpernova olma ihtimali hiç yok. Yine de teorik olarak Dünya‘dan bir ışık yılı uzaklığındaki bir yıldız süpernova olursa gezegenimizi ve tüm Güneş Sistemi‘ni paramparça eder.

Şok dalgalarının kuvveti, yakındaki bütün gök cisimlerini kolayca yok eder ve Güneş Sistemi‘mizi, sonunda yeni yıldızlarla gezegenlerin, oluşmasını sağlayacak bir Nebula kalıntısı olarak bırakır.

50 Işık Yıl Uzaklığında: Birkaç milyar yıl içinde Dünya‘ya daha yakın bir yıldızın süpernovaya dönüşmesi mümkün. 50 ışık yılı uzaklıkta bir yıldız süpernovaya dönüşseydi, muhtemelen gezegenimizdeki bütün ozonu alıp götürür ve dünyanın manyetik alanını yok ederdi. Dünya‘mız neredeyse yaşanmaz hale gelirdi.

100 Işık Yılı Uzaklıkta: Bu mesafedeki bir süpernova, Dünya‘ya karşı bir tehdit oluşturmuyor. Bir süpernovanın enerjisini yoğunluğu katlanarak dağılır, o yüzden de Dünya‘da gece gökyüzünde parlak bir yıldız izlemekten başka bir etki yaşamayız.

Kaynak: How It Works

Yorum yapın