Bir Yılda Dünya Tarihi

Dünya’nın uzun tarihini 12 aya bölecek olsak ne gibi kilometre taşları görürdük? Bir Yılda Dünya Tarihi…

Dunyanin Yuvarlak Oldugunun Kanitlari
4,54 Milyar Yıl Önce (1 Ocak)

Dünya‘nın yaşının evrenin yaşının üçte biri olduğu tahmin ediliyor. Güneş ve gezegenler, çekim gücünün maddeleri bir araya topladığı bir toz ve gaz bulutundan doğdu.

Ayin Kesif Tarihi 14,51 Milyar Yıl Önce (4 Ocak)

Dünya‘dan kısa bir süre sonra Ay oluştu. En fazla kabul gören teori Dünya‘nın başka bir gezegen ile çarpışması neticesinde uzaya fırlayan parçaların Ay‘ı oluşturduğu yönünde.

Meteor3.5 Milyar Yıl Önce (24 Mart)

Yaklaşık 3,5 milyar yıl önce asteroit yağmuru son buldu ve Dünya daha yaşanabilir bir yer olduğu için hayat evrimleşmeye başladı. Her biri tek bir hücreden oluşan organizmalar günümüzde yaşayan tüm türlerin atası.

Bakteri2.4 Milyar Yıl Önce (22 Haziran)

Bazı bakteriler güneş ışığını kullanarak karbondioksit ve suyu şekere dönüştürmeyi başardı. Bu işlemin sonucunda oksijen açığa çıktı ve ileride nefes alıp vererek yaşayan hayvanları koruyan atmosfer oluşmaya başladı.

Hucre Dongusu1,2 Milyar Yıl Önce (1 Ekim)

Yaklaşık bir milyar yıl önce birkaç organizma ikiye bölünüp çoğalmak yerine kendi türünün üyeleriyle çiftleşerek çoğalmaya karar verdi.

Ilk Bitkiler470 Milyon Yıl Önce (23 Kasım)

Yosun benzeri ilk bitkiler oluşmaya başladı. Kökleri ve tozlaşma sistemleri yoktu, yaşamak için mantarların getirdiği su ve besinleri kullanıyor, karşılığında fotosentez ile ürettikleri organik bileşenlerden bazılarını veriyorlardı.

Ilk Bocekler400 Milyon Yıl Önce (30 Kasım)

En az 400 milyon yıl önce ilk böcekler ortaya çıktı. Bazı bilim insanları bunu 480 milyon yıl önceye de götürüyor. İlk türler sadece yerde ve yaprakların üzerinde sürünüyordu, ancak bir nesil evrim geçirerek kanat çıkardı ve uçmaya başladı.

Dinozorlar240 Milyon Yıl Önce (12 Aralık)

Sürüngenler evrimleşerek dinozorlara dönüştü ve Dünya‘nın üzerinde dolaşmaya başladılar. Gezegenin tarihini bir yıla sıkıştırırsak sadece iki hafta hayatta kaldıklarını söyleyebiliriz.

Ilk Memeliler200 Milyon Yıl Önce (15 Aralık)

İlk memeliler ortaya çıktı. Küçük, geceleri avlanan ve böceklerle beslenen yaratıklardı. Memeliler dinozorların neslinin tükenmesini bekledi, bundan sonra hızla çoğaldılar ve farklılaştılar.

Pangea175 Milyon Yıl Önce (17 Aralık)

Pangea kıtası parçalanmaya başladı. Parçalar tektonik aktivitelerle farklı yönlere ilerledi ve geleceğin kıtaları oluşmaya başladı.

Bitkiler130 Milyon Yıl Önce (22 Aralık)

İlk ortaya çıkışları çok daha eskiye dayansa da bitkilerin gezegeni tamamen sarması epey zaman aldı.

Tyrannosaurus Rex T68 Milyon Yıl Önce (26 Aralık)

Boyu kuyruktan kafaya yaklaşık 12 metre olan T-Rex ortaya çıktı. Bu jeolojik yılda tüm zamanların en ünlü dinozorunun diğer küçük canlıları yemek için yaklaşık altı saati var.

Homo SapiensYaklaşık 350.000 Yıl Önce (31 Aralık)

Homo sapiens (modern insanlar) insansı maymunlardan evrimleşti. Binlerce yıl Neandertallerle beraber yaşadılar ama sonunda hayatta kalan tek homo türü oldular.

Misir PiramitleriM.Ö. 2560 (31 Aralık)

Eski Mısırlılar piramitleri inşa etmeye başladı. Bu muhteşem yapılar firavunlar ve aileleri için bir mezar olarak tasarlandı.

Jul SezarM.Ö. 44 (31 Aralık)

Roma lideri Jül Sezar bir suikasta kurban gitti. Bir grup senatör tarafından bıçaklanarak öldürüldü.

Kristof Kolomb1492 (31 Aralık)

Kristof Kolomb Amerika’yı keşfetti. İspanya’dan çıktığı iki ay süren bir yolculuk sonunda Bahama Adalarından birine geldi.

Buyuk Londra Yangini1666 (31 Aralık)

Büyük Londra yangını başladı. Şehir beş gün boyunca cayır cayır yandı ve 13.000 ev yok oldu.

Sanayi Devrimi Endustri Devrimi1760 (31 Aralık)

Endüstri devrimi başlıyor! Bu dönemde endüstri, üretim, ekonomi ve nüfusta büyük bir patlama görüldü.

Kaynak: How It Works

“Bir Yılda Dünya Tarihi” üzerine bir yorum

  1. 12 aya bölecek olsam bir yerlere kesinlikle Fransız İhtilali’ni eklerdim. M.S. için daha güzel noktalar konulabilirdi. Dünya’nın tarihinden bahsederken bütün insanlığı etkileyecek olayları yazmak çok daha mantıklı olurdu.

    Yanıtla

Yorum yapın