Biyolüminesans Nedir?

Biyolüminesans nedir? 

1- Bir organizma tarafından yayılan ışık (veya tarafından atılır) organizma içerisinde meydana gelen kimyasal reaksiyonlar serbest enerji ile üretilmesine “biyolüminesans” denir.

2- Bazı biyolüminesans özelliği olan yaşam formları, tamamıyla farklı bir tarza sahiptir. Onlar kendi ışıklarını kendi üretir ve o ışığı vücutlarının çevresinde taşırlar.

3- Geleneksel ampüller ışığı akkorlayarak üretirler. Bu da içerisindeki iplik şeklindeki metali ısıtır ve ışık ışınları meydana gelir. Işıldayan hayvanlar, ışığı lüminesans olarak üretirler.

4- Lüminesans üreten hayvanlar, kimyasal bileşimleri diğerleriyle karıştırarak parlaklık elde ederler. Bu da maddenin ışık çubuklarının iç kısmıyla bir araya getirerek ışığı elde etmelerini sağlar.

5- Lüminesans, akkorlanmaya göre oldukça verimlidir. Çok fazla sıcaklık oluşturmadan ve sıcaklık gerektirmeden ışık elde edildiği için buna “soğuk ışık “da denmektedir.

6- Bilim insanları hala her biyolüminesans üreten türün nasıl ışık ürettiğini tam olarak bilmiyor. Araştırmacılar neden hayvanların neden ışık ürettiğini veya bunu nasıl açıp kapattıklarını anlayamamaktadırlar. Biyolüminesanslı canlılar, deniz anası, ahtapot, karides, kril, deniz solucanları ve balıklardır ve bu canlılar deniz diplerinde yaşarlar. Çoğunlukla bu canlılar 440-479 nanometre dalga boyuna sahip ışık üretirler

7- Biyolüminesans ışık-üretim reaksiyonlarındaki maddelerin 2 tip kombinasyonunu kapsamaktadır. Birincisi, lüsiferindir (bir ışık üretici madde). Diğeri ise lusiferazdır. (reaksiyonları katalizleyen bir enzim).

8- Diğer bir deyişle, lusiferin fotoprotein diye bilinen bir proteindir ve ışık üretme süreci için reaksiyonu aktive etmek üzere bir iyonu şarj etmek gereklidir.

9- Nörolojik, mekanik, kimyasal ya da henüz çözülememiş bazı dürtüler ışık üretmek için reaksiyonları başlatabilir. Lusiferin-Lusiferaz reaksiyonları, oksilusiferin ve su gibi ürünler tarafından oluşturulabilir.

10- Sanatın ta kendisi olan bu gösteri dünya da keşfedilmesi gereken daha çok şeyin olduğunun kanıtıdır.

Kaynak: NTV

Yorum yapın