Bu Ay Öğrendiğimiz 10 Bilgi (Mart)

Bilim, teknoloji ve uzay dünyasından Bu Ay Öğrendiğimiz 10 Bilgi ‘yi gelin beraber keşfedelim.

Chicago

Chicago % 100 Yenilenebilir Enerjiden Güç Sağlayacak

Chicago belediye başkanı 2025’e kadar şehirdeki tüm kamu binalarının yenilenebilir enerjiye geçirileceğini açıkladı. Rüzgar ve güneş enerjisi bunu mümkün kılacak ve böylece Rüzgarlı Şehir, ABD’de tüm kamu binalarına bu şekilde güç sağlayan en büyük şehir olacak.

Uzay Coplugu NedirYeni Uydu Ağları Ciddi Uzay Çöpüne Yol Açabilir

Üretim masrafları düştükçe, telekomünikasyon hizmetleri sağlamak için dünya yörüngesine fırlatılan uyduların sayısı artıyor. Bu ekstra uydular “mega takımyıldızlar” oluşturarak çarpışma riskini ve dolayısıyla uzay çöpünü artırabiliyor. İşlevini yitirmiş uyduları hızla yörüngeden çıkarma yöntemleri şu anda geliştiriliyor ve yeni uyduların hem hafif hem de kendi itki sistemlerine sahip olarak tasarlanması öneriliyor.

Tuzlu Beslenme

Tuzlu Beslenme İnsanı Susatmıyor, Acıktırıyor

Öteden beri hep tuzlu gıdaların bizi susattığına inanılırdı ama yeni tarihli bir araştırma tam tersini gösteriyor. Eskiden tuzdaki sodyum ve klor iyonlarının suya bağlandığı ve molekülleri idrara taşıdığı düşünülürdü. Onun yerine, vücudun atık ürünü olan ürenin suyun tuza bağlanmasını engellediği öne sürülüyor. Üre üretimi çok enerji gerektiren bir süreç; bu da tuzlu diyetlerin insanı daha çok acıktırmasını açıklayabiliyor.

Ise Giderken Maraton Kosanlar

İşe Giderken On Beş Günde Bir Maraton Koşanlar

Sadece Birleşik Krallık’ta işe yürüyerek giden her dokuz kişiden biri, her iki haftada bir maratona eşdeğer mesafe kat ediyor. Günde 3,5 milyon insan işe gidip gelirken 40 dakika harcıyor ve bu neredeyse 4,2 kilometre demek. Bu sürenin 28 dakikası ayakta, otobüs ve tren istasyonlarında, merdiven ya da yürüyen merdivende yürüyerek geçiyor.

Direncli Bakteri

Orta Çağ Çözümleri Dirençli Bakterilere Karşı

Bilim insanları antibiyotiklere dayalı bakteriler karşısında tarih kitaplarından medet umuyor. Uzmanlar eski antibiyotikleri araştırırken, sonuçları derlemek için bir veri tabanı oluşturuldu. Bunun bir örneği 2015’te tekrar keşfedilen ve sıtma mücadelesinde etkili olan tarihi bir ilaç olan artemisinin.

Bagciklar Neden Cozulur

Fizik Kuralları Bağcıkların Neden Çözüldüğünü Açıklıyor

Ayakkabı bağları genelde kötü bağladığınızdan değil, fizik kanunları yüzünden çözülür. Bir koşu bandına bağlanan yüksek hızlı kamera, ayağın yere vuruş sırasında uyguladığı kuvvetin düğümleri bozduğunu ve eylemsizliğin bunu daha da artırdığını gösterdi. Araştırmacılar bunun dinamik kuvvetlerin düğümlenmiş diğer yapılar, örneğin DNA üstündeki etkisi konusunda yararlı olacağını düşünüyor.

Fosforen

Fosforen Yeni Mucize Materyal

Tıpkı herkesi şaşırtan grafen gibi, fosforen de ultra ince ve süperiletken bir allotrop. Materyal katmanlarına elektron pompalayan araştırmacılar, bunun inanılmaz bir iletken olduğunu gördüler. Gelecek nesil bilgisayarlarda fosforenin güçlü bir transistor olarak kullanılması öneriliyor.

Sok Emen Mizraklar

İlk Amerikalı Avcılar Yeniden Kullanılabilir, Şok Emen Mızraklar Yapıyordu

Bundan 13.500 yıl önce Clovis halkı, çarpma anında kırılmayan, yeniden kullanılabilir mızrak başına sahip mızraklarla avlanıyorlardı. Taşın alt kısmına küçük bir oyuk açılıyor, bu da kırılmak yerine katlanan, şok emici bir mızrak ucu oluşturuyordu. Clovis mızraklarının sağlamlığı bilgisayar modelleriyle ve replikalarla test edildiğinde, yüksek basınca dayandıkları görüldü.

Otucu Kuslar

Ötücü Kuşların Şarkıları Trafiğe Göre Değişiyor

Trafiğin gürültülü olduğu yerde, kentlerde yaşayan ötücü kuşlar daha kısa ve daha alt perdeden ötüyor. Hareket eden arabaların gürültüsü, kuşların şarkısını duyulmaz hale getirip bölgelerini korumayı ya da erkekleri cezbetmeyi zorlaştırabiliyor. Bazı ötücü kuşlar bunu önlemek için namelerinin genliğini, aralığını ve uzunluğunu değiştirerek potansiyel eşlerin ve rakiplerin daha kolay işitmesini sağlıyor.

Camasirlari Kurutma

Ultrason, Çamaşırları Kurutma Süresini Yarıya İndiriyor

Yüksek frekanslı ses dalgaları çamaşır kurulama süresini yarıya indirebilir. Standart kurutucularda olduğu gibi, çamaşırları ısıtmak yerine güç çeviricilerin (transdüser) yardımıyla ultrasonik dalgalarla su uzaklaştırılıyor. Yeni bir prototip, sıradan bir parti çamaşırı geleneksel kurutuculardaki gibi 50 değil 20 dakikada tamamen kurutabiliyor ve standart kurutuculardan % 70 daha az enerji harcıyor.

Kaynak: How It Works

Yorum yapın