Carl Sagan 1934-1996

Carl Sagan’ı sadece astronomi ve astrofizik alanlarındaki olağanüstü başarılarıyla değil, bilimi ve özellikle de uzayı anlaşılır hale getiren Kozmos ve Soluk Mavi Nokta gibi kitapları ve 80ʻli yıllarda sunduğu televizyon programlarıyla da tanıyoruz. Astrofizik alanındaki çalışmaları  nedeniyle birçok önemli rol üstlendi: Ay uçuşundan önce Apollo astronotlarını bilgilendirdi, çok sayıda robotik uzay aracının tasarımına katkıda bulundu, uzak gezegenlerin ve uyduların olası bileşimleri ve atmosfer koşulları hakkında NASA‘ya danışmanlık yaptı. Venüs‘ün yüzey ve atmosfer özelliklerini doğru şekilde tahmin ederek NASA’nın gezegeni ziyaret etmesini mümkün kıldı. Mariner görevlerinde NASA‘yla yakın çalıştı.

Onu astrofizik alanında bu kadar saygın kılan ve 40 yıl boyunca NASA’yla neredeyse sürekli olarak çalışmasını sağlayan şey, uzayın derinliklerini yorumlamadaki olağanüstü becerisiydi. Uzak gezegen ve uyduların özelliklerini doğru bir şekilde tahmin edebilmek paha biçilemez bir beceriydi.

NASA ve diğer uzay kurumları bu sayede o gökcisimlerine yapacakları ziyaretlere daha iyi hazırlanabiliyordu. Sagan, Venüs üzerine çalışmanın yanı sıra Satürn‘ün uydularını analiz etti, Mars‘ın mevsim geçişlerini çözdü ve gezegenin renk varyasyonlarının bitki örtüsünden değil de şiddetli rüzgâr fırtınalarından kaynaklandığı sonucuna vardı.

Harvard ve Cornell Üniversitelerinde ders vermek, NASA‘yla çalışmak ve en önemli uzay görevlerine danışmanlık yapmak Sagan’ın başarılarının sadece bir kısmı. Sagan, uzay ve astrofizik konusundaki bilgisini karizmatik bir şekilde halka aktarmada da çok iyiydi. Kısa sürede televizyonun vazgeçilmez simalarından biri haline geldi, eğlendirirken öğreten televizyon programları yazıp sundu.

80ʻli yıllarda 13 bölüm halinde yayımlanan belgesel dizisi Cosmos, Amerikan televizyon kanalı PBS’in en çok izlenen dizisi oldu ve rekoru hâlâ kırılamadı. Sagan’ın pek çok konuyu ele aldığı Cosmos, özel efektleriyle de beğeni topladı. Yine uzaya dair birçok konuyu ele alan, astrofizikçi Neil de Grasse Tyson’ın sunduğu 2014 yapımı Kozmos: Bir Uzay Serüveni bu dizinin devamı niteliğindedir.

Sagan, uzayla ilgili yazdığı kitaplarla da şöhretini artırdı. Önemli eserleri arasında içeriği televizyon dizisiyle örtüşen Kozmos ve onun devamı niteliğindeki Soluk Mavi Nokta sayılabilir. Sagan yazarlıkta da öyle başarılıydı ki dünyanın en önemli astrofizik kitaplarından biri sayılan, Stephen Hawkingʻin kaleminden çıkan Zamanın Kısa Tarihi’ne önsöz yazdı.

Hayatının sonlarında bile Sagan, kozmosun keşfedilmemiş derinliklerine ışık tutmaya devam ediyor, televizyona çıkıyor ve makaleler yazıyordu. Ne yazık ki 80ʻli yılların sonlarında Sagan’a miyelodisplazi teşhisi kondu. Yıllarca bu hastalıkla mücadele ettikten sonra 20 Aralık 1996’da 62 yaşında Washington’ta zatürreden öldü. Ölümünün ardından Carl Sagan’ın adını taşıyan birçok ödül programı başlatıldı. NASA, yeni kurulan Carl Sagan Evrende Yaşam Araştırmaları Merkezi’ne onun adını verdi.

Kaynak: How It Works

Yorum yapın