Otomobil üreticisi Ford, 15,5 milyon avro yatırım yaptığı yeni test tesisinin kapılarını 2018 yılında Almanya’nın Köln şehrinde açtı. Bu tesis, günde dört çarpışma testi gerçekleştirme kapasitesine sahip. Yeni kızaklı testi sistemi, Ford’un yolcu güvenliğini test etmek için kullandığı en etkileyici teknolojilerden birisi.
Kızaklı testler, kontrollü bir ortamda yüksek hızlı bir çarpışma yaratmanın yollarında birisi. Yolcuları tutan araba bölmesi bir ray üzerine monte ediliyor, sonra da hidrolik kuvvetle çalışan bir tahrik sistemi, bölmeyi rayda geriye doğru fırlatıyor. Ford’un yeni sisteminde 250 tona karşılık gelen bir tahrik kuvveti uygulanıyor. Bu, trafikte yaşanan tipik çarpışmalardaki kütle çekim kuvvetinin 80 katı.
Bölme içinde ivmeölçerler de dahil olmak üzere yaklaşık 70 sensörle donatılmış, ileri teknoloji ürünü cansız mankenler var. Bu mankenlerin kaydettiği çarpışma verilerini daha sonra mühendisler analiz ediyor. İvmeölçerler, çarpışma sırasında mankenlerin gövdelerindeki çeşitli alanların hareket ettiği hızı ve yönü kaydediyor. Daha sonra bu bilgiler, emniyet kemeri ve hava yastığı gibi özellikleri geliştirmek için kullanılıyor. Ayrıca mankenlerin yüzlerinin farklı noktalarına boya uygulanıyor. Çarpışma gerçekleşince bu boyalar hava yastıklarına bulaşıyor. Böylece hava yastığının ne kadar etkili olduğuna dair bilgi toplanabiliyor.
Ford Çarpışma Testi Tesisi Müdürü Stephan Knack, “Tam ölçekli çarpışma testleri bize çok fazla bilgi veriyor ama hazırlıkları daha uzun sürüyor.” diyor. “Sanal çarpışma testleri hızlı, ancak henüz gerçek testler kadar güvenilir değiller. Yeni kızaklı testimiz gerçek ve sanal dünyalar arasındaki boşluğu kapatıyor. Böylece daha hızlı iyileştirmeler yapabiliyor ve daha güvenli araçlar elde edebiliyoruz.”
Kaynak: How It Works