Coğrafya, Dünya yüzeyinin incelenmesidir. Bu kelime Yunanca hê gê (“Dünya”) ve graphein (“yazmak”) kelimesinden türemiştir. Coğrafya Haritacılık çalışmasından çok daha fazlasıdır. Sadece Dünya üzerinde neyin nerede olduğunu araştırmakla kalmaz, aynı zamanda neden “uzayda konum” olarak adlandırılan başka bir yer olmadığını da araştırır. Nedenin doğal mı yoksa insan mı olduğunu araştırır. Aynı zamanda bu farklılıkların sonuçlarını da inceler.
Yöntemler
Mekansal ilişkiler bu sinoptik bilimin anahtarıdır ve haritaları anahtar bir araç olarak kullanır. Coğrafyacılar birbiriyle ilişkili dört yaklaşım kullanır:
Sistematik – Coğrafi bilgiyi küresel olarak keşfedilebilecek kategorilere ayırır.
Bölgesel – Belirli bir bölgenin kategorileri veya gezegendeki konumlar arasındaki sistematik ilişkileri inceler.
Tanımlayıcı – Yalnızca özelliklerin ve toplulukların konumlarını belirtir.
Analitik – Belirli bir coğrafi alanda neden özellikler ve popülasyonlar bulduğumuzu soruyor.
Fiziksel coğrafya
Bu dal, Coğrafyaya bir dünya bilimi olarak odaklanmakta, küresel flora ve fauna modellerini anlamak için biyolojiden ve dünyanın hareketini ve güneş sistemindeki diğer cisimlerle olan ilişkiyi anlamak için matematik ve fizik konularına odaklanmaktadır. Ayrıca harita yapımı ve navigasyonu kapsar ve çevre coğrafyasını içerir.
atmosfer – adalar – pelerin – şehir – kıta – çöl – körfez – ada – göl – lagün – atoll – dağ silsilesi – okyanus – yarımada – düz – nehir – deniz – vadi – ekoloji – iklim – toprak – jeomorfoloji – biyocoğrafya – coğrafyanın zaman çizelgesi , meteoroloji, paleontoloji bu kısımdadır.
İnsan coğrafyası
İnsan veya siyasal / kültürel coğrafya dalı – ayrıca antropogeografi olarak da adlandırılır, sosyal bilime, dünyanın düzenlenme biçiminin fiziksel olmayan yönlerine odaklanır. İnsanların kendilerini toprağa ve diğer insanlara ve dünyaya uyguladıkları makroskopik dönüşümlerde nasıl adapte ettiklerini inceler. Ekonomik coğrafya, siyasi coğrafya (jeopolitik dahil), sosyal coğrafya (kentsel coğrafya dahil), çevrecilik, haritacılık ve askeri coğrafya gibi geniş kategorilere ayrılabilir.
Dünya ülkeleri – ülke – millet – devlet – sendika – il – ilçe – şehir – belediye
Tarihi coğrafya
Bu dal gezegenin fiziksel ve kültürel özelliklerinin nasıl geliştiğini ve ortaya çıktığını belirlemeye çalışır.
Kentsel ve Bölgesel Planlama
Kentsel planlama ve bölgesel planlama, coğrafya bilimini, güvenlik, güzellik, ekonomik fırsatlar, yerleşik veya doğal mirasın korunması, vb. Gibi belirli kriterleri yerine getirmek için toprağın nasıl geliştirileceğini (geliştirilemeyeceğini) belirlemekte yardımcı olur. Şehirlerin, şehirlerin ve kırsal alanların planlanması uygulamalı coğrafya olarak görünse de, sanat, bilim ve tarih dersleri üzerine de yoğun bir şekilde uygulanmaktadır.
Coğrafya Tarihi
Yunanlılar, coğrafyayı bir bilim ve felsefe olarak aktif olarak keşfeden ilk bilen kültürdür; Milet Thales, Herodot, Eratosthenes, Hipparchus, Aristoteles, Messana Dicaearchus, Strabo ve Ptolemy gibi ana katılımcıları vardır. Yeni toprakları keşfettikçe Romalıların haritalandırması yeni teknikler ekledi.
Orta Çağ boyunca, İdrisi, İbn Battuta ve İbn Haldun gibi Araplar, Yunanca ve Roma öğrenmelerini geliştirdi ve sürdürdü. Marco Polo’nun yolculuklarının ardından coğrafyaya ilgi Avrupa’ya yayıldı. Rönesans döneminde ve 16. ve 17. yüzyıllarda, büyük keşif gezileri, sağlam teorik temeller ve doğru detaylar için bir istek ortaya koydu. Bernhardus Varenius ve Gerardus Mercator dünya haritasındaki Geographia Generalis en önemli örneklerdir.
- yüzyılda coğrafya, ayrı bir disiplin olarak tanındı ve tipik bir üniversite müfredatının bir parçası oldu. Son iki yüzyıl boyunca, bilgi miktarı ve araçların sayısı patladı. Coğrafya ile jeoloji ve botanik bilimleri arasında güçlü bağlantılar vardır.
Yazar: Çetin BICAKCI