NASA, Coral programıyla okyanusları daha iyi anlayabilmemiz için mercanların dünyasına daha yakından bakmamızı sağlıyor.
Mercan resifleri okyanus ekosistemleri için çok önemli ve onların sağlığı ve korunması için sürekli araştırmalar yapılıyor. Ancak bu araştırmalar tek bir merkezde toplanmadığı için ortaya global bir çözüm, harekat planı çıkmıyor. NASA bu alandaki dağınıklığa son vermek için 2016’da 15 milyon dolarlık CORAL (COralReefAirborne Laboratory) programını hayata geçirdi.
Projede araştırmacılar, tarafından geliştirilen PRISM (PortableRemotelmagingSpectroMeter) algılayıcısını kullanarak resifleri havadan kontrol ve analiz ediyorlar. Alınan görüntülerde su filtreleniyor ve ortaya sadece mercanları, algleri ve resif hayatını etkileyen diğer faktörleri gösteren bir resim çıkıyor.
CORAL Avustralya’dan Hawaii’ye, Pasifik Okyanusundaki tüm mercan resiflerini tarayacak ve geniş bir veri havuzu oluşturacak. Böylece bilim insanları bu verileri kullanarak resiflerin ne durumda olduğunu ve nereye doğru gittiklerini görebilecekler.
Kaynak: How It Works