Deniz Kaplumbağası

Deniz kaplumbağası, denizlerde yaşar. Sırt tarafı kırmızımsı kahverengi alt tarafı ise beyazımsı açık sarı renklidir. Bacakları yüzmeye yarayacak şekilde kürek biçimi almıştır, dış kenarlarında en fazla 2 tırnak bulunur. Yumurtalarını gece kumsallarda açtıkları çukurlara gömerler. Bir defasında 100 yumurta bırakabilir.

Bilimsel adı: Chelonioidea

Üst sınıf: Gizli boyunlu kaplumbağalar

Ağırlık:  Yeşil kaplumbağa: 160 kg, Sini Kaplumbağası: 160 kg, Orta Amerika nehir kaplumbağası: 40 kg

orta amerika nehir kaplumbağası
orta amerika nehir kaplumbağası
100 milyon yıldan fazladır okyanuslarda kilometrelerce yüzen deniz kaplumbağaları, deniz ve kıyı ekosistemlerinin sağlığı açısından vazgeçilmez ve tamamlayıcı bir rol üstlenirler. Ancak son 200 yıl içinde artarak devam eden insan faaliyetleri bu deniz canlılarının yaşamını tehlikeye sokuyor.
Bugün dünya denizlerinde yaşayan 7 deniz kaplumbağası türü (Dermochelys coriacea, Eretmochelys imbricata, Lepidochelys kempii, Lepidochelys olivacea, Chelonia mydas, Caretta caretta, Natator depressus) vardır. Deri sırtlı deniz kaplumbağası (Dermochelys coriacea), Akdeniz’de zaman zaman kaydedilen ziyaretçilerdendir. Yeşil deniz kaplumbağası (Chelonia mydas) ve iribaş deniz kaplumbağası (Caretta caretta) ise Akdeniz’de yuva kuran türlerdir.  Yeşil deniz kaplumbağası ve iribaş deniz kaplu
mbağası (Caretta caretta) Akdeniz popülasyonları, Atlas Okyanusu popülasyonlarından farklılaşmış olduğu için, bunlar ayrı popülasyonlar olarak kabul edilir. İki deniz kaplumbağası türü daha (Eretmochelys imbricata ve Lepidochelys kempii) Akdeniz’de nadir olsa görülüyor.
Sini kaplumbağası
Sini kaplumbağası

Yumurtalama evreleri ve hayatta kalma şansları

Deniz kaplumbağası yaşamlarının büyük bir kısmını okyanusları gezerek ve denizlerde yüzerek geçirir. Erkek bireyler deniz dışına hiç çıkmaz, dişilerse sadece yumurta bırakmak için kumsallara çıkar. Erkek ve dişi deniz kaplumbağaları üreme döneminde, beslenme alanlarından ayrılarak, yuvalama bölgelerine yakın çiftleşme alanlarına gelirler ve çiftleşirler.Yumurtadan çıkan yavru denize ulaştığında, açık okyanuslara ulaşmak için sürekli yüzer. Yırtıcılardan kurtulan küçük deniz kaplumbağası artık akıntıların buluştuğu ve yiyecek bulduğu yeni bir hayata yelken açar. Deniz kaplumbağası, erginliğe ulaştığında kendi yumurtalarını bırakmak için tekrar yumurtadan çıktığı kumsala gelinceye kadar 100lerce kilometre yüzer.

yeşil kaplumbağa
yeşil kaplumbağa

Deniz kaplumbağalarının besin kaynağı deniz çayırları, denizanaları, süngerler, yumuşak mercanlar, yumuşakçalar, yengeçler, mürekkep balıkları ve türlerine göre bazı balıklar olur.

Deniz kaplumbağalarının geç ergenliğe ulaşması ve yumurtadan çıkan yavruların karşı karşıya olduğu doğal tehditler göz önünde bulundurulduğunda her 1.000 yumurtadan sadece 1 tanesinin yetişkinliğe ulaştığı gözlemlenmiştir.

Kaynak: google, wikipedia, wwf.org.tr

Yorum yapın