Deniz kaplumbağası, denizlerde yaşar. Sırt tarafı kırmızımsı kahverengi alt tarafı ise beyazımsı açık sarı renklidir. Bacakları yüzmeye yarayacak şekilde kürek biçimi almıştır, dış kenarlarında en fazla 2 tırnak bulunur. Yumurtalarını gece kumsallarda açtıkları çukurlara gömerler. Bir defasında 100 yumurta bırakabilir.
Bilimsel adı: Chelonioidea
Üst sınıf: Gizli boyunlu kaplumbağalar
Ağırlık: Yeşil kaplumbağa: 160 kg, Sini Kaplumbağası: 160 kg, Orta Amerika nehir kaplumbağası: 40 kg
Yumurtalama evreleri ve hayatta kalma şansları
Deniz kaplumbağası yaşamlarının büyük bir kısmını okyanusları gezerek ve denizlerde yüzerek geçirir. Erkek bireyler deniz dışına hiç çıkmaz, dişilerse sadece yumurta bırakmak için kumsallara çıkar. Erkek ve dişi deniz kaplumbağaları üreme döneminde, beslenme alanlarından ayrılarak, yuvalama bölgelerine yakın çiftleşme alanlarına gelirler ve çiftleşirler.Yumurtadan çıkan yavru denize ulaştığında, açık okyanuslara ulaşmak için sürekli yüzer. Yırtıcılardan kurtulan küçük deniz kaplumbağası artık akıntıların buluştuğu ve yiyecek bulduğu yeni bir hayata yelken açar. Deniz kaplumbağası, erginliğe ulaştığında kendi yumurtalarını bırakmak için tekrar yumurtadan çıktığı kumsala gelinceye kadar 100lerce kilometre yüzer.
Deniz kaplumbağalarının besin kaynağı deniz çayırları, denizanaları, süngerler, yumuşak mercanlar, yumuşakçalar, yengeçler, mürekkep balıkları ve türlerine göre bazı balıklar olur.
Deniz kaplumbağalarının geç ergenliğe ulaşması ve yumurtadan çıkan yavruların karşı karşıya olduğu doğal tehditler göz önünde bulundurulduğunda her 1.000 yumurtadan sadece 1 tanesinin yetişkinliğe ulaştığı gözlemlenmiştir.