Deriniz dış dünyadaki sinyalleri nasıl alır? Deri Duyuları Nelerdir?
Deri; basınçla acı, sıcakla soğuk ve hafifçe dokunmayla sertçe dürtme arasındaki farkı anlamak için “duyusal reseptör” denilen farklı saptayıcılar kullanır. Bu reseptörler özel olarak adapte olmuş sinir uçlarıdır ve çoğu, farklı biçimlerde işlev görmelerini sağlayan doku katmanlarıyla kaplanmıştır.
Bunlar tüm vücudunuzda farklı sayılarda ama en çok ellerinizde, ayaklarınızda ve dudaklarınızda bulunur. Bu reseptörlerin bazıları hemen tepki verip susar, böylece sürekli gözlemleme gerektirmeyen hislere (mesela kıyafetlerinizin sürekli teninize değmesine) alışmanızı sağlar. Diğerleriyse sinyalleri hemen susturmaz, dolayısıyla aynı hissin sürekli farkında olursunuz.
Deri Duyuları Nelerdir?
Farklı reseptörler, dokunmanın farklı yönlerini saptamakla sorumludur.
Meissner Cisimcikleri (Sert Dokunuş)
Bunlar, ellerdeki ve ayak tabanlarındaki derinin en üst katmanının altındaki tümsek ve çıkıntılarda bulunur. Basınca ve titreşime karşı hassastır, bu da yüzey türünü saptamamıza yarar.
Pacinian Cisimcikleri (Titreşim)
Bunlar derideki en geniş duyusal reseptörlerdir. Yüzeyin epey altında bulunurlar ve hızlı titreşime, büyük basınca ve gıdıklanmaya hemen tepki verecek şekilde donatılmıştır.
Merkel Diskleri (Hafif Basınç)
Bunlardan parmak uçlarında ve dudaklarda çok vardır. Hafif basıncı algılamakta iyidirler. Özellikle nesnelerin şeklini ve yüzey türünü anlamada rol oynarlar.
Serbest Sinir Uçları (Sıcaklık)
Derinin altındaki birçok sinir ucu belirli yapıların içine gömülmemiştir. Bu ”serbest” uçlar temel olarak acıyı algılar ama bazıları basınç ya da sıcaklık gibi hisleri fark eder.
Kaynak: İnsan Bedeninin Sırları