Desalinasyon Tesisleri

Tuzlu deniz suyu endüstriyel ölçekte içilebilir temiz suya nasıl dönüştürülüyor?

Gezegenimiz suyla kaplı ama bu değerli sıvının % 96’sından fazlası deniz ve okyanuslarda yer aldığı, dolayısıyla içilmesi olanaksız olduğu için, tüm ülkeler temiz su için birbiriyle mücadele ediyor.

Deniz suyunun %3’ten fazlası tuzdan oluşuyor ve içmeye çalışırsak böbreklerimiz fazla sodyumu süzüp idrarla birlikte atmak için var gücüyle işe koyuluyor. Fakat şöyle bir sorun var: Doğrudan denizden su içmek, insani hiçbir şey içmemekten daha çok susatıyor.

Böbrekler idrarı deniz suyu kadar tuzlu hale getiremiyor ve içtiğiniz bir bardak sudaki tuzu atmak için bir bardaktan daha fazla idrar üretmeniz gerekiyor. Bu durumun çözümü desalinasyon, yani tuzdan arındırma. Bu işlem deniz suyunu tuzdan arındırarak içilebilir hale getiriyor ve bunun için de ya çok kademeli şok denen kaynatma tekniği ya da ters ozmos adlı filtreleme yöntemini kullanıyor.

Desalinasyon Tesisleri

Çok kademeli şok damıtma, güneş enerjili damıtıcılarla aynı ilkeyi kullanıyor. Su kaynayınca saf su buharı yükseliyor ve tuz kristalleri geride kalıyor. Bu su buharını toplamak, yoğunlaştırmak ve içmek mümkün.

Ters ozmos ise suyu yalnızca su moleküllerinin geçmesine izin veren bir filtreye yüksek basınçla püskürterek tuzdan arındırıyor. Su, filtreyi geçiyor ve membranın bir tarafında tuzlu, diğer tarafında içilebilir su kalıyor. Uluslararası Desalinasyon Birliği’ne göre dünyada şu an 18.000’den fazla desalinasyon tesisi var ve bunlar her gün 150’den fazla ülkede 300 milyon insana 86 milyar litreden fazla su sağlıyor.

Israil Desalinasyon Tesisi

Desalinasyon İş Başında

İsrail dünyanın en kurak yerlerinden biri ve yıllardır kuraklıkla boğuşuyor. Fakat dört adet desalinasyon tesisi yılda 600 milyar litre su arıtarak ülkenin su talebinin yarısından fazlasını karşılıyor. Desalinasyon teknik gelişmeler sayesinde giderek ucuzluyor ve daha verimli hale getiriyor.

İsrail’deki tesislerin boruları normalden daha geniş, bu da daha fazla suyun süzülmesini sağlıyor. Filtre gözeneklerinin algler tarafından tıkanmasını önleyen yeni kimyasal teknikler var ve suyun denize geri dönüşü sırasında da enerji elde ediliyor. Bir zamanlar yağmurdan medet uman İsrail şu anda dünyanın en büyük ters ozmos tesisine sahip ve su gereksiniminin büyük kısmını Akdeniz’den alıyor.

Kaynak: How It Works

Yorum yapın