Diğer Gezegenlerde Güneş

Başka bir dünyanın yüzeyinden Güneş’e bakmanın nasıl bir şey olduğunu keşfedin.

Yeryüzünde, Güneş‘in gezegenimize olan konumu bizim için ideal. Güneş‘in, havayı çok sıcak ya da çok soğuk yapmayacak kadar uzak olması sayesinde yaşanabilir bir bölgede, ılıman iklimlerin hüküm sürdüğü bir gezegene sahibiz. Ayrıca atmosferimizdeki moleküllerin diğer renklerden çok, mavi ışık saçmasından dolayı, parlak mavi bir gökyüzümüz var!

Gunes Sistemi Tur Rehberi

Venüs ve Merkür gezegenlerinde durum daha farklı. İlkinde atmosfer çok fazla kalın, bu yüzden güneşi görmek zor ( Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün‘de de durum aynı), fakat 70 ve 80’lerde Sovyetler Birliği tarafından gönderilen uzay araçları sayesinde gökyüzünün turuncu-kırmızı bir renkte olduğunu biliyoruz. Hiç atmosferi olmayan Merkür‘de, Güneş parlak, kavurucu derecede sıcak ve beyaz.

Saturn Gunes SistemiMavi gökyüzü olan tek gezegen biz değiliz. Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün ve hatta belki Plüton‘un da (cüce gezegen olmasına rağmen onu burada “klasik” bir gezegen olarak tanımlıyoruz) büyük ihtimalle mavi gökyüzü var. Bundan tam olarak emin değiliz, çünkü onların atmosferinin altına hiç bakmadık. Mars‘ta gökyüzü genellikle kırmızı, sadece gün doğumu ve batımında maviye dönüşüyor.

AU: Astronomik Birim (Dünya’nın Güneş’e Uzaklığı)

MerkurMerkür

Güneş‘e en yakın, 0.39 AU uzaklıkta olan Merkür‘de, Güneş yeryüzüne göre 2.5 kat daha büyük görünüyor. Bir Merkür günü 176 Dünya gününe eşit, bu yüzden Güneş gökyüzünde uzun bir süre duruyor.

VenusVenüs

0.72 AU uzaklıkta olan Venüs kalın atmosferi sebebiyle Güneş Sistemi‘ndeki en sıcak gezegen. Yüzeyde Güneş gözükmüyor fakat bulutların üzerinde Dünya‘da göründüğünün üçte birinden daha büyük görünüyor.

Merkur Ve DunyaDünya

Dünya, Güneş‘ten sıvı suyun varoluşunu sağlayan bir uzaklıkta (1 AU), yani Güneş Sistemi‘nin yaşanabilir bolluk bölgesinde yer alıyor. Bu yüzden gündüz Güneş‘in hakim olduğu mavi bir gökyüzümüz var.

Marsin SesiMars

Mars‘a 1.5 AU uzaklıkta olan Güneş, Dünya‘ya göründüğünün üçte ikisi kadar görünür. Dünya‘nın aldığı ışığın yüzde 40’ını alır, bu da Kırmızı Gezegeni bizimkinden daha loş bir hale getirir.

Jupiter

Jüpiter

5.2 AU uzaklıktaki Jüpiter‘de Güneş, Dünya‘dakinin çeyrek boyutunda. Jüpiter, Güneş Sistemi‘nin en kalın atmosferine sahip, eğer altında durabilseydiniz hiçbir şey göremezdiniz.

Saturn GezegeniSatürn

Satürn Güneş‘ten 9.5 AU uzaklıkta. Burada Güneş Dünya‘da göründüğünün onda biri büyüklüğünde görünüyor. Satürn‘ün halkaları Ekvator dışında her yerden görülebiliyor.

UranusUranüs

Güneş Sistemi‘nin dış kısmındaki Uranüs 19.2 AU uzaklıkta. Burada Güneş, Dünya‘dakinin yirmide biri büyüklüğünde görünüyor. Hepsi çok loş olduğu için Uranüs‘ün 27 uydusunu görmek çok zor.

NeptunNeptün

30.1 AU uzaklığındaki Neptün‘de Güneş, Dünya‘dakinin otuzda biri büyüklüğünde görünüyor. Bu, onun uydularının görünmesini zorlaştırıyor (Triton dışında), fakat Güneş gökyüzündeki en parlak cisim.

Pluton

Plüton

Plüton‘un eksantrik bir yörüngesi var. Yörüngenin en uzak yeri 49.3 AU mesafede. Güneş Dünya‘dakinden 50 kat daha loş görünmesine rağmen,  yörüngesinde nerede olduğuna bağlı olarak, şaşırtıcı bir şekilde dolunaydan 150-400 kat daha parlak.

Kaynak: How It Works

Yorum yapın