Dinozor mu yumurtadan çıkar yoksa yumurta mı dinozordan? Orasını bilmiyoruz ama bu kocaman sürüngenlerin tıpkı tavuklar gibi yumurtladığını biliyoruz. Civcivler yumurtadan çıkmaya hazır olana dek yumurta kabuğunun içinde büyürler. Dinozorlar da aynen bu şekilde doğuyordu.
Bebek dinozorların böyle dünyaya geldiğini gösteren çok sayıda kanıt mevcut. Dünyanın 200’den fazla yerinde fosilleşmiş dinozor yumurtaları bulundu. Bu fosiller dinozorların nasıl yuva yaptığını, nasıl yumurtladığını ve bebek dinozorların nasıl doğduğunu anlamamızı sağlıyor.
1923’te Moğolistan’da araştırma yapan bir paleontolog grubu, fosilleşmiş dinozor yumurtalarını bilimsel olarak tanıyan ilk kişilerdir. O zamandan beri dünyanın birçok yerinde farklı türlere ait dinozor yuvaları bulundu. Bilinen en eski dinozor yumurtaları ve embriyoları Erken Jura döneminden (190 milyon yıl önce) gelir ve iki ayaklı, otçul bir prosauropod olan Massospondylus’a aittir.
ABD’nin Montana eyaletindeki Egg (Yumurta) Dağı, en ünlü dinozor yuvası keşiflerinden birine ev sahipliği yapar. Yumurta kabukları ve yeni doğan olamayacak kadar büyük bebeklerin kalıntılarını içeren bir yuvanın yanında Maiasaura kalıntıları bulundu. O yüzden Maiasaura, “iyi anne kertenkele” demektir. Maiasaura ve birçok diğer dinozor türü, yavrularını yuva kolonilerinde yetiştiriyordu. Sürüler halinde hareket etmelerini de normal karşılamak gerek.
Bu şaşırtıcı keşif, dinozorların yavrularını büyütüp beslediğini, yani modern kaplumbağalar gibi yeni doğanları kaderlerine terk etmediğini gösteren ilk kanıttı. Yuvalarda 30-40 yumurta bulunuyordu. Anne, yumurtaları ısıtmak için kuluçkaya yatmıyordu. Yumurtalar, yuvaya yerleştirilen çürüyen bitkilerin ürettiği suyla ısınıyordu. Maiasaura yavrularının bir iki yıllık hızlı büyümenin ardından yuvayı terk ettikleri düşünülüyor.
Kaynak: Dinozorlar