Dünya‘da en ilginç ışık gösterilerini yaratan canlıları ve atmosfer koşullarını keşfedin.
Kutup Işıkları
Uzaydaki yüklü iyonlar ve elektron parçacıkları Güneş‘in kütle çekim alanından kopup Dünya‘ya yüksek hızla gelir. Bunların büyük kısmı Dünya‘nın manyetik alanına çarpıp seker ama bir kısmı, Güney ve Kuzey Kutuplarındaki zayıf noktalardan içeri süzülür. Burada, Dünya atmosferindeki oksijen ve azot atomlarıyla çarpışarak, foton adındaki ışık parçacıklarını etrafa saçar. Çarpışmanın atmosferin neresinde gerçekleştiğine bağlı olarak, fotonlar farklı renklerde gözükür.
Şimşek
Fırtına bulutlarındaki su damlacıklarıyla zerreleri arasındaki çarpışmalar güçlü bir elektriksel alan oluşturur, bu da atomları ayrıştırır. Artı yüklü protonlar bulutun üstüne, eksi yüklü elektronlar ise bulutun altına gider. En sonunda yük o kadar artar ki elektronlar bulutun içindeki protonlara ya da artı yüklü toprağa doğru bir anda akarak şimşek çakmasını meydana getirir.
Işık Sütunları
Gün içinde, üst atmosferdeki düz buz kristalleri bazen Güneş‘in ışınlarını yansıtarak “Güneş sütunu” denen görüntüyü oluşturur. Ne var ki sıcaklıklar sıfırın altına düşünce bu buz kristalleri bazen yeryüzüne daha yakın oluşur. Burada da evlerden ve sokak lambalarından gelen ışığı kırarak ışık sütunları oluştururlar.
Ateş Böcekleri
Ateş böceğinin karnındaki hücreler lusiferin ve adenozin trifosfat kimyasallarının yanı sıra lusiferaz enzimini barındırır. Bu maddeler, böceğin karnındaki bir tüpten hücrelere sağlanan oksijenle karışınca ışık yayar. Böcek, sinir hücrelerini ya da oksijen akışını kullanarak ışığını yakıp söndürebilir. Genç ateş böceği larvalarında bu ışık, avcı hayvanları böceğin toksik kimyasallar içerdiğine dair uyarır. Yetişkin ateş böcekleriyse eş seçerken bu ışıkları kullanır.
Kandil Böceği
Kandil böcekleri de biyoışır böceklerdir ve tıpkı ateş böcekleri gibi ışık üretir. Türün yalnızca dişileri ışık saçabilir ve bunu, uçan erkeklerin ilgisini çekip onlarla çiftleşmek için kullanırlar.
Biyoışır Fitoplankton
Fitoplanktonların farklı türleri ışık üretir ama bunlardan en yaygınları dinoflagellatlardır. Sudaki avcı hayvanların hareketi bir kimyasal tepkimeyi tetikler ve lusiferin adlı proteinin parlak mavi ışık saçmasına neden olur. Bu olayın, avcı hayvanlara karşı bir savunma yöntemi olduğu düşünülüvor.
Kaynak: How It Works