Doğu Roma’ya Neden Bizans Deniliyor

Bizans İmparatorluğu“, geleneksel olarak Orta Çağ boyunca Yunanca konuşan Roma İmparatorluğu‘nu tanımlamak için kullanılan, Konstantinopolis’teki başkentinde merkezlenmiş bir terimdir. Bazı özel bağlamlarda, genellikle Batı Roma İmparatorluğu’nun çöküşünden önceki zamana atıfta bulunurken, genellikle Doğu Roma İmparatorluğu olarak da anılır. Bizans döneminin başlangıç tarihi konusunda fikir birliği yoktur.

Roma, Batı ve Doğu İmparatorluğu’na bölündü ve Konstantinopolis, Doğu İmparatorluğu’nun hükümeti oldu. Roma’nın beşinci yüzyıldaki düşüşüyle ​​birlikte, şehir Bizans İmparatorluğu’nun merkezi ve tartışmasız dünyadaki en önemli şehir oldu.

Bazıları, Diocletian döneminde (284-305), imparatorluğu bir Orientis ve bir de Parc Occidentis’e bölerek yaptığı idari reformlar nedeniyle yerleştirdi . Diğerleri bunu Theodosius I (379-395) döneminde ve Christendom’un putperestliğe karşı kazandığı zafer sırasında ya da 395’teki ölümünün ardından imparatorluğun Batı ve Doğu yarımlarına bölünmesiyle yerleştirdi.

Diğerleri, 476’da, son batı imparatoru Romulus Augustus’un, bağımlılık yapmak zorunda kaldığı ve böylece Yunan Doğu tek imparatorluk otoritesindeki imparatorluğa bırakıldığı sırada daha da ileri sürüyor. Her durumda, değişim kademeli olarak gerçekleşti ve 330’a kadar Konstantin yeni başkentini açtığında, Hellenleşme ve Hristiyanlaşma süreci de yolunda gitti.

onufrio panavinio hippodrome constantinople 1
istanbul’da hipodrom

“Bizans İmparatorluğu” terimi

Bizans İmparatorluğu ismi Konstantinopolis için orijinal Yunanca isminden türemiştir; Bizans. Adı modern bir terimdir ve çağdaşlarına yabancı olabilirdi. Vadeli Bizans İmparatorluğu Alman tarihçi tarafından Konstantinopolis’in düşüşü yaklaşık bir asır sonra, 1557 yılında icat edilmiştir Hieronymus Wolf’uneserinde Bizans tarihçiliğin sistemi getirilmiştir, Corpus Historiae Byzantinae dikkat çekmeden ortaçağ Yunan tarihi antik Roma ayırt etmek için onların eski selefleri.

Terimin standardizasyonu, Montesquieu gibi Fransız yazarların popülerleşmeye başladığı 18. yüzyıla kadar gerçekleşmedi. Hieronymus’un kendisi, Romalılar (bugün bizleri kurduğumuz gibi Bizanslılar) ile 9. yüzyıldaki anlaşmazlığın neden olduğu ve Charlemagne’nin yeni kurulan imparatorluğu altında ve Papa’yla uyum içinde olan ve Frank’le miras aldıklarını iddia ederek fetihlerini meşrulaştırmaya çalışan Franks arasındaki etkiden etkilendi. Böylece İtalya’daki Roma hakları, doğudaki komşularını gerçek Romalılar olarak reddetti.

Tarihin en ünlü sahte belgelerinden biri olan Konstantin Bağışı,bu konuda çok önemli bir rol oynadı. Bundan böyle, Batı’daki Konstantinopolis’teki imparatora, şu anki Alman hükümdarı için ayrılmış olan “Romalıların İmparatoru” değil, “Yunan’ların İmparatoru” olarak adlandırılan olağan “Imperator Romanorum” tarafından değil ) ve “Imperium Graecorum”, “Graecia”, “Terra Graecorum” veya hatta “Imperium Constantinopolitanus” olarak nitelendirilmeye başlandı.

Yorum yapın