Sierra Nevada’nın Dream Chaser uzay gemisi, uzay mekiğinin daha küçük, uyarlanabilir bir modeli. Zamanının çoğunu Uluslararası Uzay İstasyonu‘na malzeme götürüp getirmek için harcayacak olan Dream Chaser, uzay mekiğinin aksine pilotsuz uçabiliyor. Mürettebatlı modelleri üzerinde de çalışmalar yürütülüyor, bittiğinde yedi astronot ve kargo yükünü uzaya götürebilecek.
Uzaya çıktığında ikiz hibrit roket motorları ile ilerleyecek. Biri katı, diğeri gaz veya sıvı olmak üzere iki tür yakıt kullanacak. Bu motorlarda bir sorun çıktığında motorun patlama ihtimali daha düşük. Dream Chaser katı yakıt olarak “hydroxyl-terminated polybutadiene” gaz olarak da nitrojen oksit kullanıyor. Roketleri o kadar güçlü ki, uzay istasyonuna bağlandığında onun yörüngesini değiştirip uzay çöplerinden sakınmasını sağlayabiliyor.
Boyutlarına bakarsak Dream Chaser oldukça mütevazi bir uzay gemisi. Kanat açıklığı yedi metre, bir karşılaştırma yapmak istersek, uzay mekiğinin kanat açıklığının 23,8 metre olduğunu söyleyebiliriz. Uzay istasyonuna bir seferde beş ton yük taşıyabiliyor dünyaya inerken aynen bir uçak gibi süzülüp piste iniş yapabiliyor.
İlk seferini 2019 yılında yapması bekleniyor. İki farklı modeli olacak. Dream Chaser Cargo System modeli kanatları katlanıp Ariana 5 gibi bir rokete bağlanarak fırlatılacak. Mürettebat taşıyabilen modeli Dream Chaser Space System ise Atlas V roketine bağlanarak uzay istasyonuna astronotları götürecek.
Sierra Nevada Corporation Space Systems başkanı Mark Sirangelo diyor ki..
“Dream Chaser uzay mekiğine çok benzer yapıda bir otomatik uzay gemisi. Boyut olarak ondan çok küçük, çünkü dev bir kargo bölümüne sahip değil. Ama mürettebat için ayrılan bölüm uzay mekiğininkine çok benziyor. Böylece, aynı sayıda (yedi) astronotu uzay mekiği gibi taşıyabilecek.
Defalarca sefer yapabilecek bir yapıda. Bir görev ve onu taşıyacak bir roket olduğu sürece, yılda beş kere uzaya gidip dönebilir. Dream Chaser’lardan oluşan bir filo kurmayı planlıyoruz. Böylece biri görevdeyken diğeri bir sonraki görev için hazırlanabilecek , ilk yörünge uçuşumuzu 2018 de gerçekleştirmeyi planlıyoruz, ancak büyük ihtimalle bu ilk uçuş insansız yapılacak.”
Tüm Zamanların En Gelişmiş Uzay Gemisi
Kokpit: Her ne kadar otonom uçabilse de, istenirse yedi astronotu taşıyabiliyor.
Hava Kilidi: Kenetlenme kapağı sayesinde astronotlar ve kargo uzay istasyonuna geçebilecek.
Kargo Bölümü: Her seferinde uzay istasyonuna beş ton götürebilme kapasitesine sahip.
Kanat Profili: Dream Chaser’ın kanatlarının tasarımı yolculuk boyunca g-gücünün 1.5’un altında kalmasını sağlıyor.
İniş Takımları: Dream Chaser’ın iniş takımları ona aynen bir uçak gibi piste iniş yapma imkanı veriyor.
Hibrit Roketler: Uzay gemisinin hibrit roket sistemi uzay yolculuğu tarihinde bir ilk olarak çevre dostu yakıt kullanıyor.
Kaynak: How It Works