İnsansız hava aracı ya da İHA adıyla da bilinen dronlar her şekil ve büyüklükte oluyor. Ordunun kullandığı devasa makinelerden tutun da evinizin bahçesinde uçurduğunuz oyuncaklara kadar ne ararsanız var. Hepsi de uzaktan kumanda ediliyor ama havalanma yöntemleri çok farklı olabiliyor.
Normal uçak gibi havalananlar, itki oluşturmak için motor ya da dikey pervane kullanıyor. Bunlar dronları ileri itiyor ve havanın kanatların üstünden hızla akmasını sağlıyor. Kanadın kavisli biçimi havayı saptırarak, kanadın altında ve üstünde basınç farkı oluşturuyor. Kanadın altındaki hava basıncı daha yüksek olduğu için, dronu yukarı doğru iten kaldırma kuvveti meydana geliyor.
Bu minyatür uçuş makineleri dört ya da daha fazla yatay pervaneye sahip. Bunlar da aracın havada asılı kalmasını sağlayacak kadar itki yaratıyor. Pervaneler, multikopterin kontrolden çıkmasını önlemek için birbirlerine zıt yönde dönüyor. Ayrıca belli pervanelerin dönüş hızını artırıp azaltarak dronun yönünü değiştirmek de hızlı döndürüp o tarafta daha fazla kaldırmak mümkün.
Dron Teknolojisi
Dron uçusunu mümkün kılan bileşenleri keşfedin.
Fırçasız Motorlar: Bu motorlar her bir pervanenin hızını ve dönüşünü değiştirerek dronun havada kalmasını ve istenen yöne gitmesini sağlıyor.
Pervaneler: Çift sayıda peprvane kullanmak itki ve kaldırma kuvveti oluşturuyor ve dronu havada sabit tutuyor.
Radyo Alıcısı: Bu aygıt, pilotun uzaktan kumandasından gelen radyo sinyallerini alıp uçuş denetçisine yolluyor.
Uçuş Denetçisi: Bir mini bilgisayar, pilotun komutlarını ve irtifa algılayıcılarından gelen verileri dikkate alarak her motora ne kadar güç gönderileceğini belirliyor.
Elektronik Hız Kontrolü: ESC, pil gücünü alıyor ve uçuş denetçisinin komutlarına göre bunu motorlara dağıtıyor.
Kamera Bağlantısı: GoPro gibi kameralar, canlı aktarımı ya da kaydı için drona monte edilebiliyor.
Kaynak: How It Works