Heybetleriyle insanlığı büyülerken aynı zaman da korkulu rüyaların baş kahramanı olabilecek dünyanın en tehlikeli yanardağları…
Vezüv Yanardağı
Vezüv yanardağı, Napoli’nin doğusunda bulunan, 1281 m yüksekliğindeki aktif bir yanardağdır. Avrupa ana karasındaki son yüz yılı içinde aktivite gösteren tek yanardağdır. Diğer iki benzer yanardağ olan Etna ve Stromboli adalarda yer almaktadır.
Vezüv’ün MS 79 yılındaki püskürmesiyle Pompei, Herculaneum ve Stabia kentleri haritadan silinmiştir. Vezüv yanardağı aynı zamanda Spartaküs’ün başlattığı isyana ilk ev sahipliği yapan yerdir. Spartaküs MÖ 73’te kendisiyle birlikte Capua’daki gladyatör okulundan kaçan 77 arkadaşıyla Vezüv Yanardağı’na sığınmıştır.
Rainier Dağı
Rainier Dağı, kuzey-batı ABD’nin Washington eyaletinde, Seattle metropoliten şehrinin 87 km güneydoğusunda masif bir aktif stratovolkan dağıdır. Alaska haricinde olan ABD topraklarında ve Cascade Sıradağları zirveleri arasında en yüksek rakımlı dağ olup rakımı 4.392 m’dir.
Rainier Dağı, “Cascasde Yanardağlar Sırasında” bulunup aktif bir yanardağdır. En son patlaması 1894’te olmuştur. Günümüzde ulusal volkanoloji bilimcileri tarafından dikkatli gözümlenmekte ve incelenmekte olan en tehlikeli 16 yanardağ arasında olup, bunlardan en tehlikeli olan yanardağ olduğu kabul edilmektedir.
Novarupta Dağı
Novarupta Dağı, ABD’nin Alaska eyaletinin güneybatısında ve Alaska Yarımadası üzerinde bulunan bir aktif yanardağdır.
Novarupta Dağı çok volkanik faaliyet görülen Alaska Yarımadası’nda Katmai Dağı yakınlarında 6 Haziran 1912’de ortaya çıkan çok şiddetli patlamalar ve volkanik püskürmeler ile ilk defa ortaya çıkmıştır. Bu yeni yanardağ (0-7 arasında ölçülen) “Volkan Patlama Endeksi” ile 6 şiddette olarak ölçülmüştür.
Bu 1912 yılı patlama ve püskürmenin gayet büyük ve şiddetli olmasına rağmen bulunduğu konum gayet ıssız ve insan nüfusundan hemen hemen yoksun olması nedeniyle bu patlama için doğrudan doğruya insan zayiatı sıfır olmuştur.
Novarupta Dağı’nın 1912’de patlayıp, püskürüp yeni olarak ortaya çıkması dolayısı ile bu yeni dağın ve yanındaki volkanik bazı dağların ve yeni ortaya çıkan “Ten Thousanda Smokes Vadisi”nin korunması için 1918’de bu arazilerde bir “Ulusal Anıt” kurulmuştur. 1980’de bu korumalı araziler ve ek arazilerin statüsü Katmai Ulusal Parkı ve Koruma Bölgesi’ne değiştirilmiştir ve bu ulusal parkın merkezi “King Salmon” merkezinde kurulmuştur.
Pinatubo Yanardağı
Pinatubo, Filipinler’in Luzon Adası’nın merkezinde aktif bir yanardağdır. Dağ, Manila’nın 90 km kuzeyinde, Angeles’in 24 km batısında yer alır.
1991 yılına kadar sönmüş bir volkan olarak kabul edilen Pinatubo’nun, 500 (veya 600) yıllık sessizliğinin ardından Haziran 1991’de son patlaması meydana gelir. Bu patlama, 20. yüzyılın en şiddetli patlamalarından biridir.
Fuji Dağı
Fuji Dağı, 3.766 m yüksekliğiyle Japonya’daki en yüksek dağdır. Fuji, aynı zamanda etkin bir yanardağ olmasına karşın, 1707-08 yıllarındaki patlamasından bu yana volkanik etkinlik göstermemiştir.
Fuji Dağı, uzun eğimli koni biçiminde bir yanardağdır. Tepe kısımları bir hayli soğuk ve her daim karlıdır.
Merapi Yanardağı
Merapi yanardağı, konik şekilli ve Java adasının merkezi ile Yogyakarta arasında bulunan yanardağ. Endonezya’nın en aktif yanardağıdır ve 1548’den beri düzenli olarak lav püskürtmektedir. İsim ateş dağı anlamına gelir. Yogyakarta şehrine çok yakındır ve binlerce insan yanardağ eteklerinde, denizden 1700 metre yükseklikte olan köylerde yaşamaktadır.
Yılın 300 günü dağdan dumanların yükseldiği gözlemlenmesine rağmen, birkaç kez faliyete geçip ölümlere sebep oldu. 1994 yılında yaşanan patlama sonrası, yanardağın batısında çoğunukla Muntilan şehrinde, zehirli gazdan 43 kişi hayatını kaybetti. Yogyakarta depreminden kısa süre önce 2006’da diğer büyük patlama yaşandı.
Kaynak: Wikipedia