Enerji ne yaratılabilir ne de yok edilebilir. Peki ama bunun anlamı ne? Enerjinin korunumu yasası nedir?
Enerjinin korunumu yasasını ilk kez 19. yüzyılda Alman tıp doktoru Julius Mayer tanımladı. Mayer deneylerinde çocukken başlamıştı: su çarkının kendi ürettiği enerjiyi kullanarak çarkın etrafına su pompalayan bir makine yapmak istiyordu, yani enerji yaratarak kendi kendine çalışan bir makine. Mayer ne kadar uğraşırsa uğraşsın bir çözüm bulamadı.
Büyüyünce insan vücudunun ürettiği enerjiyle ilgilenmeye başladı. Gözlemleri sonucunda ısı enerjisiyle mekanik enerji arasındaki ilişkiyi buldu ve canlıların da makine gibi çalıştığı, onların da enerjiyi yoktan var edemediği sonucuna vardı.
Enerjinin korunumu fizikteki en önemli kavramlardan biridir. Bir sistemde toplam enerji miktarının daima sabit kaldığını belirtir. Enerji bir biçimden başka bir biçime (örneğin kimyasal enerji termal enerjiye) dönüştürülebilir ama yaratılamaz ve yok edilemez. Bu ilke sadece etrafımızdaki dünyayı anlamamızı sağlamakla kalmaz, ısı ve enerjiyi inceleyen dört termodinamik yasasından birini de oluşturur.
Fizikte enerji iş yapma kapasitesini tanımlar. Birçok farklı biçimi olsa da enerji genel olarak iki ana gruba ayrılır: kinetik (hareket) ve potansiyel (konum). Enerjinin korunumunu açıklamak için çoğu zaman sarkaç örneği kullanılır. İpe bağlı bir topu kaldırdığınız zaman top potansiyel enerji kazanır. Topu bıraktığınızda düşmeye başlayan topun potansiyel enerjisi azalır, kinetik enerjisi artar.
Top, çizeceği yayın en dip noktasını geçip de yeniden yükselmeye başladığında yavaşlar, kinetik enerjisi azalır ve potansiyel enerjisi yeniden artar. Enerji kaybolmamış, sadece bir biçimden başka biçime aktarılmıştır. Her salınımda az miktarda enerji de ısı biçiminde havaya aktarılır. Bu yüzden top giderek yavaşlar.
Kaynak: How It Works