Pistol Yıldızı’nın bir zamanlar gece gökyüzünün şimdiye kadar bulunan en parlak yıldız olduğu düşünülüyordu, ancak bu unvanı kendisinden üç kat daha parlak Eta Carinae’ye kaptırdı. Eta Carinae başlangıçta dört kadir parlaklıktaydı, ancak “Büyük Parlama” adı verilen 20 yıllık bir etkinlik sürecinde alevlendi ve gece gökyüzündeki en parlak yıldız oldu. Daha sonra 1940’larda tekrar sönükleşti, parlaklaştı, sönükleşti ve 1940’lardan bu yana parlaklığı tekrar arttı. Günümüzde 4,3 kadir parlaklığa erişmiş durumda.
Parlaklığındaki bu değişimler, Eta Carinae’nin, ışığı 1841’de Dünya‘ya erişen iyonize bir hidrojen bulutu olan Homunculus Bulutsusu’nun oluşması ile tetiklendi. Bulutsudan gelen tozun yoğunlaşmasının bu döngüsel parlama ve sönmeden sorumlu olduğu düşünülüyor. Eta Carinae, Güneş‘imizden 5 milyon kez daha çok ışınım gücüne sahip. En büyük yıldızlardan biri olduğuna inanılıyordu, ancak 2005’te aslında ikili sistem olduğu ortaya çıktı.
İkilideki baş yıldız, gençliğinde 150 ila 250 Güneş kütlesine ulaşmış olabilir, ancak bir yıldız için kaydedilen en yüksek kütle kaybı oranına sahip. Bu kayba Eta Carinae’nin aşırı parlaklığının ve düşük kütle çekiminin neden olduğu düşünülüyor ve “Büyük Parlama” sürecinde 10 ila 20 güneş kütlesi attığına inanılıyor. Baş yıldız, yarın veya binlerce yıl sonra bir süpernova patlaması ile ölebilir.
Kaynak: All about Space