Herkesin bildiği üzere Everest Dağı dünyanın en yüksek dağı. Zirvesi yaklaşık 8,848 metre olan Everest’e ortalama olarak tırmanan 10 kişiden 1’i can veriyor. Şartlar çok zor olduğu için dağcılar başka dağcılara yardım edemiyor ve cesetler ise dağda kalıyor.
- Dünya’nın en yüksek dağı Everest 8,848 metre yüksekliğindedir ve yaklaşık 60 milyon yaşındadır.
- Everest Dağı zirvesinde sıcaklık yazın -35°C ye kadar düşebilir ve saatte 320 kilometre hızında rüzgarlar esebilir. 5 bin 300 metreden sonra yıl boyu kar ve buz vardır.
- Everest Dağı Tibetçede “Evrenin Tanrıçası” anlamına gelen “Chomolungma” olarak, Nepal’de ise “Gökyüzünün Tanrıçası” anlamına gelen “Sagarmatha” olarak adlandırlır.
- Everest Dağı’nın zirvesine ilk tırmanan kişiler 29 Mayıs 1953’te tırmanışlarını tamamlayan Yeni Zelandalı Sir Edmund Hillary ve Nepalli Tenzing Norgay’dır. Zirve tırmanışını başarıyla tamamlayan ilk kadın 1975 yılında Japonyalı Junko Tabei’dir
- Everest Dağı’nın zirvesine çıkan 5 binden fazla dağcı arasında 13 yaşında bir çocuk, görme engelli biri ve 73 yaşında bir kadın da bulunmaktadır.
George Mallory (Öldüğü İlk Tespit Edilen Dağcı)
George Mallory, Everest Dağı’na tırmanmayı deneyen ilk dağcılardan biriydi. Dağcının tırmanışı (ve bu tırmanış sırasında ölümü) 1924’te gerçekleşti. Cesedi 1999 yılına kadar bulunamadı ve kimliği belirlenemedi. George Mallory’nin dağın zirvesine ulaşmayı başarabilmiş ilk insan olma ihtimali var ancak zirveye ulaşıp ulaşmadığı hala belirsiz ve çok tartışılıp araştırılan bir konu olmaya devam ediyor.
- Everest Dağı üzerinde tırmanırken hayatlarını kaybetmiş dağcıların cansız bedeni de bulunmaktadır. Bu cansız bedenlerden dağcılar tarafından zirveye çıkarken yön tayin etmede yararlanılır.
- 2013 yılında 80 yaşındaki Japonyalı Yuichiro Muro Everest Dağı’nın zirvesine çıkan en yaşlı kişi unvanını almıştır.
- Everest Dağı, Dünya’nın en yüksek dağı olmasının yanında üzerinde bulunan 50 ton çöple Dünya’nın en kirli dağlarından biri olma özelliğini de taşımaktadır.
- İstatistiki olarak Everest Dağı zirvesine çıkmayı başarabilen 100 dağcıya karşılık 10 tanesi hayatını kaybetmiştir.
- Everest Dağı’na tırmanmanın maliyeti yaklaşık olarak 65 bin dolardır.
- Deniz seviyesinde 100°C olan suyun kaynama derecesi Everest Dağı’nın zirvesinde basınç farkından dolayı 71°C ‘dir.
- İsveç’ten Everest Dağı’nın zirvesine bisikletle ulaşmaya çalışan bir kişi zirveye 90 metre kala tırmanışını sonlandırmak zorunda kalmıştır.
- Everest Dağı her yıl 4 milimetre yükselmektedir.
- Dağın zirvesine çıkan 18 farklı rota bulunmaktadır. Vücudun yüksekliğe alışması için geçen zaman da dahil edildiğinde tırmanış için 40 gün gerekmektedir.
- Dağın zirvesinde havadaki oksijen miktarı deniz seviyesine göre yüzde 66 daha azdır.
- Dağın zirvesine tırmanırken dağcılar günde yaklaşık 10 bin kalori harcarlar ve vücut ağırlıklarından 5 ila 10 kilogram kaybederler.
- Everest Dağı zirvesine çıkarken yüksek hızlı internet erişiminden yararlanabilirsiniz.
- 2011 yılında Everest Dağı zirvesine çıkan 2 dağcı, 3 gün süren tehlikeli iniş yolculuğu yerine 42 dakikalık bir yamaç paraşütü yolculuğu ile aşağıya inmeyi tercih etmişlerdir.
- 2015 yılında Nepal’de gerçekleşen büyük deprem sonrasında Everest Dağı 2,5 santimetre alçalmıştır.
- 2005 yılında Nepalli bir çift Dünya’nın en yüksek dağının zirvesinde evlenen ilk çift olmuştur.
- Google Maps “streetview” özelliğiyle Everest Dağı çıkış kampının 360 derecelik görüntüsüne ulaşabilirsiniz.
- 2013 yılında, tren kazası sonucu bacağını kaybeden Hindistanlı bir kadın dağın zirvesine tırmanabilmiştir.
- Everest Dağı tırmanış kampından dağın zirvesine en kısa süren tırmanış 8 saat 10 dakika sürmüştür.
- Dünya’nın en yüksek dağı Everest Dağı’nın zirvesindeki kaya 450 milyon yaşında denizde oluşan kireçtaşıdır.
Dünyanın en yüksek dağları konumuzu okumak için tıklayınız.
Kaynak: wikipedia, bilgimat, AA
Bu yaziyi kaleme alan kisinin neden israrla “Japonyali” dedigini anlayamadim. Biz kendimize Türkiyeli ya da bir Fransiza Fransali mi diyoruz?