Evrim yalnızca bir kuram mı? Bununla tartışmak zor çünkü “kuram” sözcüğü evrimin adında var ama asıl sorun “yalnızca” kısmında. Bilimde “sadece” kuram diye bir şey yok.
Günlük hayatta “kuram” sözcüğü bazen “spekülasyon”, “inanç” ya da “önsezi” gibi sözcüklerle eş anlamlı olarak kullanılır. Bir şeyin doğru olabileceğini düşündüğünüz ama bunu destekleyecek kanıtların tümüne sahip olmadığınız anlamına gelir. Bilimdeyse durum bu değildir.
Bir bilimsel kuram uçsuz bucaksız kanıtlara dayanır. Bilimdeki birçok yerleşmiş ilke, kuramlar üstüne kuruludur. Mesela Dünya‘nın Güneş yörüngesinde dönüşü (heliosentrik kuram) ve canlıların hücrelerden oluşması (hücre kuramı) gibi. Bunlar gördüğümüz şeylerin kapsamlı bir açıklamasıdır ve gelecekte olabileceklerin tahmininde kullanılabilir.
Evrimle ilgili kanıtlar ikna edici ve kuram da farklı yöntemlerle defalarca doğrulanmış durumda. Fosil kayıtları, eksik olmakla birlikte, organizmaların zaman içinde ilerleyişini gösteriyor. Bunu canlı nesneler arasındaki fiziksel, kimyasal ve genetik benzerlikler de destekliyor. Organizmaların birkaç nesil içinde gözle görülür biçimde değiştiğini gösteren, gerçek hayattan alınmış birçok kanıt da var.
Bilim insanları ne kadar çok kanıt bulursa Darwin‘in görüşünü o kadar pekiştiriyorlar. Evrim “sadece” bir kuram değil çünkü bilimde bir kuram, yapılabilecek en güçlü, en ikna edici argümanlardan biri demek.
Kaynak: How It Works