Geleceğin Ambulansları

Ambulanslar artık her zamankinden daha güvenli ve her zamankinden daha gelişmiş ekipmanlara sahip.

Bir ambulansın görevi sadece hastaları hastaneye yetiştirmek değil. Günümüzde ambulanslar her noktaya ulaşabilecek ve yolda giderken acil müdahale yapabilecek şekilde donatılıyorlar. Ambulans doktorları yaralıları kaza yerinden alır almaz tedaviye başlayabiliyorlar. Bu sayede hasta daha hastaneye varmadan hayati tehlikeyi atlatmış oluyor.

Günümüzün ambulansları defibrilatörler, solunum cihazları ve kalp monitörleri ile donatılmış durumda. Tekerlekler ve süspansiyon tasarımları aracın yol dışında kalan noktalara da ulaşabilmesine imkan verecek şekilde yapılıyor. Örneğin LifeBot 5 mobil sağlık hizmetlerini bir adım ileri götüren bir araç.

ABD ordusu tarafından geliştirilen bu aracın sloganı “hayatları gerçek zamanlı kurtarmak”. Araçtaki cihazlar en yakın hastanedeki doktorun araçtaki hastaya uzaktan müdahale edebilmesine imkan verecek şekilde geliştirilmiş. Hastane bu sayede hastanın durumunu ayrıntılı olarak öğrenebiliyor ve geldiğinde bir ameliyat gerekecekse gerekli hazırlıkları önceden yapmış oluyor. Tüm modern geliştirmeler bir yana, bir ambulansın birincil görevi hastayı en yakın hastaneye en kısa sürede yetiştirebilmek.

Günümüzün modern ambulanslarının bazıları bazı kentlerde yollarına çıkacak olan trafik ışıklarını önceden değiştirebiliyor. En modern navigasyon sistemleri ile donatılmış durumdalar. Bu sayede daha hızlı, daha güvenli gidebiliyorlar ve araç daha az sarsılıyor. Böylece hastaneye giden yolda daha ileri düzey müdahalelerin güvenle yapılması mümkün oluyor.

Gelecegin Ambulanslari Nedir

Geleceğin Ambulansları

Tıbbi Malzemeler: Bütün modern ambulanslar, ilaç, elektroşok, solunum cihazı gibi hastanın seyahati esnasında ihtiyacı olan her şeyi barındırmalıdır.

İç Yüzeyler: Ambulansın iç yüzeyi, enfeksiyon ve sıçrama riskine karşı kolay temizlenebilir malzemeden üretilmelidir.

Sedyeler: Hastanın olay yerinden hastaneye ulaştırılması için konforlu bir şekilde tasarlanan sedye, tekerlek üzerinde gidebilir veya taşınabilir.

İletişim: Ambulanstaki ekip araç içindeki kablosuz mikrofonla iletişim kuruyor.

Kablosuz Tıbbi Malzeme: Hastaneye giderken tıbbi ekibin doğru işlem yapmasına yardım etmek için ambulansta yapılan tüm müdahaleler kayıt altına alınıyor.

Bilgisayar Sistemi: Modern ambulanslarda sürücünün hızını, direksiyon hakimiyetini, sinyalizasyonu ve genel sürüş güvenliğini kayıt altına alan bir ”kara kutu” bulunuyor.

Kaynak: How It Works

Yorum yapın