Geleceğin Çiftlikleri

Geleceğin Çiftlikleri nasıl olacak? Çiftçiler artan talebi karşılamak için teknolojiden nasıl faydalanacaklar? 

Besleyecek daha fazla boğaz olunca çiftliklerin bu talebe karşılık verebilmek için daha verimli çalışması gerekli. Bunu başarabilmek için çiftçiler teknolojiden daha fazla faydalanıyorlar. Günlük işlerini teknoloji sayesinde daha verimli hale getiriyorlar.

Örneğin GPS kullanımı sayesinde traktörler tarlaları kusursuz düz çizgiler halinde sürebiliyor ve yollarını gereksiz yere uzatmamış oluyorlar. Bu sayede aynı nokta defalarca sürülmediği için yakıt, gübre ve tohum tasarrufu yapılıyor. Ancak çok da uzak olmayan bir gelecekte çiftçilerin artık traktör kullanmalarına gerek kalmayacak, zira kendi kendini kullanan otonom traktörler yolda. Çiftliklerde kullanılan diğer ekipmanlar da zaman geçtikçe daha yüksek teknoloji kullanır hale geliyor. Robotlar hayvanları insanlara göre çok daha verimli olarak besleyebiliyor ve sağabiliyor.

Şu anda her çiftçinin teknolojinin en son olanaklarından yararlandığını söylemek mümkün değil. Ancak gelecekte aile çiftliklerinden dev şirket çiftliklerine geçtikçe bu işletmelerin yerini büyük şirketler alacak ve bu şirketlerin uygun maliyetli çalışabilmeleri için otomasyona geçmeleri kaçınılmaz. Bu yüzden gelecekte makineler inekleri besleyecek ve sağacak. Çiftçilere düşen ise tüm bu operasyonu tablet veya akıllı telefonlarından izlemek, yönetmek olacak.

Geleceğin Çiftlikleri

Otonom Traktorler
Otonom Traktörler

Şu anda ticari olarak satılmıyor, ancak birçok firmanın otonom traktörler üzerinde çalıştığını biliyoruz. Autonomous Tractor Company’nin Spirit modeli gideceği rotaya tarlanın dört bir yanına yerleştirilmiş vericilerden gelen sinyallerle karar veriyor. Önünde bir engel olup olmadığını da radarla kontrol ediyor.

Akilli Telefonlar Ve TabletlerAkıllı Telefonlar Ve Tabletler

Şu anda çiftçilere çiftliklerini daha verimli çalıştırma imkanı veren bir sürü uygulama var. Hava durumunu kontrol etmekten hayvanları kayıt altına almaya, birçok işlem tablet ve telefonlarla kolayca yapılabiliyor.

Elektronik Etiketler 1Elektronik Etiketler

Çiftçiler çiftlik hayvanlarına elektronik etiketler takarak onların sağlık durumlarını, alışkanlıklarını her an izleyebiliyorlar. Elektronik etiketler bir sorun olduğunda, örneğin hayvan yeterli beslenemediğinde veya tam olarak sağılmadığında çiftçiye bir uyarı yolluyor.

Otomatik Sut Sagma MakineleriOtomatik Süt Sağma Makineleri

Robot süt sağma makineleri ile inekler her yerde sağılabiliyor böylece çiftçiler bütün sürüyü tek bir yerde toplamak zorunda kalmıyorlar. Robotlar inekleri tanıyor ve süt sağma aparatlarını otomatik olarak memelerine bağlayabiliyor.

Robot Yemleyiciler 1Robot Yemleyiciler

Otomatik yemleme makineleri çiftlik hayvanları sıraya girdiğinde onlara yemlerini otomatik olarak verebiliyor. Böylece tüm hayvanlar düzenli ve yeterli besleniyor, çiftçinin yükü kat be kat azalıyor.

Ciftlik DronlariÇiftlik Dronları

Çiftliklerin detaylı haritasını çıkartmak için dronlar kullanılıyor. Buradan elde edilen bilgilerle ne kadar gübreleme gerektiği hesaplanabiliyor, hayvanların konumları tespit edilebiliyor hatta zararlı böcekler ve hayvanlar çiftlik sınırlarına girmeden korkutup kaçırılabiliyor.

Ciftlik Yonetim YazilimiÇiftlik Yönetim Yazılımı

Teknoloji meraklısı çiftçiler çiftliklerini büyük ölçüde bilgisayarlarından yönetebiliyorlar. Topraklarının haritasını çıkartıp ihtiyaç duyacakları kaynakları belirlemekten hayvanlarını izlemeye kadar geniş bir yelpazeye yayılan yazılım desteği sayesinde, hem verimlilik artıyor hem de atık azalıyor. Böylece çiftliğin karlılığı artıyor.

Yeralti Ciftlikleri NedirYeraltı Çiftlikleri

Terk edilmiş bir 2. Dünya Savası sığınağında sebze ve meyve yetiştirmek için pek alışılmadık bir yer olabilir ama ileride yeraltı çiftliklerini pekala görebiliriz. Klasik tarım arazileri azalıyor, değişen iklim koşulları verimini düşürebiliyor Oysa kapalı alanda tarım yaparak bunların hepsini kontrol altında tutmak mümkün. Kapalı alanda bitki üretmek için topraksız tarım sistemleri kullanılabilir. Bu sistemde bitkiler toprak yerine besleyici sıvıların içinde yetiştiriliyor, ışık ihtiyaçları için de LED aydınlatmalar kullanılıyor.

Growing Underground firması terk edilmiş bir sığınağı sürdürülebilir bir çiftliğe dönüştürdü.

Londra caddelerinin 30 metre altında yer alan özel bir çiftlikte topraksız tarım sayesinde yıl boyunca her gün ürün alınabiliyor ve üretilen ürünler şehrin restoranlarına ve toptancılarına hasattan sonra birkaç saat içinde ulaştırılabiliyor. Işıklar için sadece yeşil enerji kullanıldığından bu çiftliğin karbon ayak izi de yok!

Genetiği Değiştirilmiş Tarım Ürünleri

Değişen iklim koşullarının negatif etkilerini gidermek ve dünyanın hızla büyüyen nüfusunu besleyebilmek için genetik mühendisliği devrede. Bitkilerin genlerini değiştirerek üretilen yeni bitkiler böcek ilaçlarına ve böceklere daha dayanıklı oluyorlar ve en elverişsiz koşullarda bile tarım yapmak mümkün oluyor.

ABD de üretilen şeker kamışı, mısır ve soya fasulyesinin çoğunun genetiği değiştirilmiştir.

GDO yöntemi ile daha uzun süre tazeliğini koruyan sebze ve meyveler üretiliyor. Böylece daha az atık oluşuyor ve sebze ve meyvelerde daha fazla vitamin bulunuyor. GDO hakkında tartışmalar sürüyor ancak şu ana kadar GDO‘ların yüzde yüz zararlı olduğuna dair bir kanıt bulunabilmiş değil . İnsanlar ve hayvanlar GDO‘lu yiyecekleri on yıllardır tüketiyor.

Kaynak: How It Works

Yorum yapın