Graviton Nedir?

Eğer bir graviton olsaydık hareket halinde olduğumuzu anlayamaz; sabit durduğumuz yanılgısına kapılırdık.

Graviton nedir?

Tıpkı suyun moleküllerden oluşuyor olması gibi, kuantum mekaniğine göre, her bir alan kuanta adı verilen parçacıklardan oluşur. Fizik yasalarını oluşturan dört temel kuvvet için de aynı durum söz konusu. Çünkü her biri belli bir alana karşılık geliyor. Fotonlar, ışığın ve dolayısıyla elektromanyetizmanın taşıyıcı parçacıkları.

Elektriğin hareket halinde olduğu her yerde manyetizma da olduğu için, bu ikisi, bir arada çalışan bir fizik kuvveti olarak görülüyor. Elektromanyetizma, elektrikle yüklü her şeyin birbirini itmesini ya da çekmesini sağlar, elektronları çekirdeğe bağlar, atom ve molekülleri bir arada tutar.

Zayıf ve güçlü nükleer kuvvetler ise farklı taşıyıcı parçacıklara sahip. İlki için W ve Z bozonları, ikincisi için gluon devreye giriyor. Zayıf nükleer kuvvet, atom çekirdeğinin kararsız olmasını, nötronların yük kazanıp protonlara dönüşmesini sağlar.

Güçlü nükleer kuvvet ise proton ve nötronları birbirine bağlıyor, atom çekirdeğinin bir arada kalmasına yardımcı oluyor. Graviton da kütle çekimin taşıyıcı parçacığı. Ancak gravitonları parçacık hızlandırıcı deneylerinde ölçebilmiş değiliz. Gravitonlar kütlesiz ve yüksüzlerdir. Tıpkı ışığın taşıyıcı parçacıkları fotonlar gibi ışık hızında hareket ediyorlar.

Kaynak: Popular Science

Yorum yapın