Guglielmo Giovanni Maria Marconi(Guglielmo Marconi 1874-1937), kablosuz iletişimin ve uzun mesafeli radyo iletiminin geliştirilmesine öncülük eden, saygın bir İtalyan mucitti. Genellikle radyonun mucidi olarak kabul edilen Marconi, aslında başka bilim insanlarının çalışmalarını bir araya getirip geliştirerek ticari bir uzun mesafe iletişim yöntemi ortaya çıkarmıştı.
Elektrik ve fiziğe olan ilgisi erken yaşlarda başladı. James Clerk Maxwell, Heinrich Hertz ve Nikola Tesla gibi bilim insanlarının çalışmalarından ilham aldı. 1894’te Marconi, kısa mesafelerde elektromanyetik dalgalar gönderen ve tespit eden ekipmanlar geliştiren Alman fizikçi Hertz’in çalışmalarını okudu. Marconi, bilgiyi radyo dalgalarıyla iletme potansiyelini gördü ve tellere dayalı telgrafın yerini alacak, daha uzun menzilli bir sistem geliştirmeye koyuldu.
Guglielmo Marconi, babasının malikanesinde deneylerine başladı ve uşağı Mignani’nin de yardımıyla tavan arasında kendi ekipmanını geliştirdi. Radyo dalgalarını kısa mesafelerde iletmeyi başardıktan sonra teknolojiyi daha da geliştirmek için deneylerini dışarıya taşıdı. Antenlerin uzunluğunu artırmanın ve onları dikey olarak sırlamanın menzili çok fazla artırdığını keşfetti: Yaklaşık 2,4 kilometre mesafeden sinyal gönderip alabiliyordu.
Bu noktada Marconi, deneylerinin ticari kullanım alanlarını düşünmeye başladı. İtalya’da halihazırda iyi bir telgraf sistemi vardı. Kablo şebekesi tüm ülkeye yayılmıştı. Marconi’nin kablosuz bir iletişim sistemi için finansman başvuruları reddedildi. Marconi yılmadı ve İngiltere’ye gitti. İngiltere hem güçlü bir donanmaya sahipti hem de dünyanın en büyük ticaret imparatorluğuydu. Marconi, geliştirdiği teknolojiyi deniz iletişiminde kullanabileceklerini düşünüyordu.
Guglielmo Marconi, İngiliz Posta Merkezi Baş Mühendisi’nin ilgisini çekti ve onun da desteğiyle, geliştirdiği teknolojiyi İngiliz hükümetine gösterdi. İngiltere’de geçirdiği ilk birkaç yıl boyunca önce karada, sonra da denizde radyo iletim mesafesini giderek geliştirdi. Çalışmaları başka ülkeleri de heyecanlandırdı. Fransa’da kurulan istasyonlar sayesinde Manş Denizi’nin ötesine ilk radyo sinyali gönderildi.
Marconi’nin teknolojisi gelişmeye devam ederken gemilere “Marconi odaları” kurulmaya başlandı. Bu odalar, hem karayla hem de diğer gemilerle iletişim kurmayı sağlayan telsiz telgraf aletleri içeriyordu. Tüm zamanların belki de en ünlü radyo sinyalini RMS Titanic’in Marconi odasında görev yapan iki Marconi telsiz operatörü gönderdi: “CQD CQD SOS Titanic pozisyon 41,44 K 50,24 D. Acil yardım istiyoruz. Hemen gelin. Buzdağına çarptık. Batıyoruz.” Marconi, 1937’de 63 yaşında Roma’da öldü. Marconi için devlet cenaze töreni düzenlendi ve kablosuz iletişime yaptığı büyük katkıların anısına, dünyanın tüm radyo istasyonları iki dakikalığına sessizliğe büründü.
Kaynak: How It Works