Hava Durumu

Hava durumu hepimizi her gün etkiliyor. Bazen bir partideki sessiz boşlukları dolduruyor, bazen de ölümle yaşam arasındaki çizgiyi çekiyor ama hayatımızın hiç eksilmeyen, daima değişen bir unsuru. O yüzden de, hava durumunu doğru biçimde tahmin edebilmek çok mühim bir iş.

İngiltere’de hava durumunun gözlemlenmesinden ve tahmininden MetOffice (meteoroloji bürosu) sorumlu. Tahmin hazırlanmadan önce, dünyanın her yanından binlerce veri kayıt aygıtından gelen ölçümlerin toplanması ve analiz edilmesi gerekiyor. Her gün 500.000 civarı gözlem bilgisi geliyor. Bunlar karadan, denizden, uydulardan, meteoroloji balonlarından ve uçaklardan yapılan atmosferik ölçümleri içeriyor.

Hava Durumu Tahmini 1
MÖ 300’de Yunan felsefeci Teophrastus, hava durumunu tahmin etmenin 200’den fazla yolunu içeren bir kitap yazdı.

Ne var ki bu, her konumdaki hava durumunu temsile yetmiyor. Boşlukları doldurmak için, verinin asimile edilmesi gerekiyor. Yani, eldeki veriyle tahminler birleştiriliyor ve böylece atmosferik duruma ilişkin en iyi tahmin yapılıyor.

Hava Durumu Istasyonu
Dünyanın her yanında binlerce farklı hava durumu istasyonu; verileri meteoroloji merkezlerine yolluyor.

İsabetli bir tahmin için , verilerin, atmosferin sayısal modelini oluşturan bir süper bilgisayara girilmesi gerekli. Bu süreç çok sayıda karmaşık denklem içeriyor ve MetOffice’in bu amaçla kullandığı IBM marka süper bilgisayar saniyede 1.000 trilyondan fazla hesaplama yaparak, bir milyon satır kodla bir atmosfer modelini çalıştırıyor.

Hava durumu tahmincileri bu veriyi ve anlık tahminleri (şu anki rüzgar hızına ve yönüne dayalı tahmin) kullanarak, ilerleyen saatlerdeki hava durumunu tahmin ediyor. Daha uzun vadeli tahminler içinse daha başka bilgisayar modellerinden yararlanılıyor.

Hava Durumu UydulariHava Durumu Tahmininde Kullanılan Araçlar

Havadan Gelen Veri: Uydular, radyo sonda taşıyan meteoroloji balonları ve uçaklar; sıcaklık ve atmosfer bilişimi gibi farklı parametreleri ölçüyor.

Uçaklardan bırakılan meteoroloji sondaları, düşüş sırasında rüzgar hızını, sıcaklığı, nemi ve basıncı ölçebiliyor.

Denizden Gelen Veri: Gemiler ve şamandıralar su sıcaklığını, tuz oranını, yoğunluğu, yansıyan güneş ışığını, rüzgar hızını ve dalga verisini ölçüyor.

Kaynak: How It Works

İlginizi Çekebilir:

Hava Durumu Uyduları

Güneş’in Uzaydaki Hava Durumuna Etkisi

Uzaydaki En Şiddetli Havalar

Yorum yapın