Hava Durumu Uyduları

Dünya‘yı gözlemlemek ve belli görevler için atmosfere yüzlerce uydu fırlatıldı. Hava durumu uydularının başlıcalarını sizler için derledik.

Kuresel Yagis Olcum Uydusu GPM
Küresel Yağış Ölçüm Uydusu (GPM) (2014)

Küresel Yağış Ölçüm uydusu kasırgaların, fırtınaların ve hatta Dünya‘ya yağan karın 4 boyutlu görüntüsünü sunmak üzere tasarlandı. Hem uzun vadeli iklim araştırması hem de canlı hava durumu tahminleri için kullanılıyor.

Derin Uzay Iklim Gozlemevi Uydusu DSCOVRDerin Uzay İklim Gözlemevi Uydusu (DSCOVR) (2015)

Derin Uzay İklim Gözlemevi uydusu, güneş patlaması gibi Dünya‘ya zarar verebilecek uzay hava durumu olaylarını saptıyor. DSCOVR Dünya‘nın birtakım manyetik etkilerinden kurtulmak için 1,5 milyon km’lik bir yörüngeye oturtuldu.

Gunes ve Helyosfer Gozlemevi SOHOGüneş ve Helyosfer Gözlemevi (SOHO) (1995)

Güneş ve Helyosfer Gözlemevi görevi, Dünya etrafında bir hale yörüngesinde. SOHO aslında Güneş‘i gözlemlemek üzere yapılmıştı ama 2.000’den fazla kuyruklu yıldız keşfetmeyi de başardı.

Cascade Smallsat ve Iyonosfer Kutup Kasifi CASSIOPECascade Smallsat ve İyonosfer Kutup Kaşifi (CASSIOPE) (2013)

Cascade Smallsat ve iyonosfer Kutup Kaşifi, Dünya’nın üst atmosferini etkileyerek hem manyetik girişime hem de kutup ışıklarına yol açan güneş fırtınaları hakkında bilgi edinmek için tasarlanmış küçük bir uydu.

Spitzer Uzay Teleskobu

Spitzer Uzay Teleskobu (SST) (2003)

Spitzer Uzay Teleskobu gözlemevi, Güneş merkezli bir yörüngede Dünya‘dan ağır ağır uzaklaştığı için alışılmadık. Yıldızlar üzerine yaptığı kapsamlı araştırmada SST, kahverengi cücelerde (çok küçük yıldızlar) hava durumu olayları saptadı.

Kaynak: How It Works

Yorum yapın