16.000 ışık yılı uzaklıkta, bir çift yoğun “beyaz cüce” (Güneş‘inkine eşdeğer kütleye sahip, boyutları yaklaşık Dünya kadar küçük yıldız kalıntıları) birbirinin çevresinde her 321,5 saniyede bir tur atıyor.
Bunu yaparken, şimdiye kadar keşfedilmiş olan en hızlı hareket eden ikili sistem olma özelliğini taşıyorlar. Aralarındaki mesafe yaklaşık 80.467 kilometre (Dünya ile Ay arasındaki uzaklığın yaklaşık beşte biri) olan Güneş‘in kütlesinin yarısına sahip X-ışını HM Cancri ikilileri birbirinin çevresinde saatte 1,4 milyon kilometre hızla dönüyor. Günler geçtikçe yörüngeleri onları birbirlerine yaklaştırıyor, eninde sonunda birleşeceklerine dair olasılık yükseliyor.
Birleştiklerinde HM Cancri büyük ihtimalle bir Tip I süpernova patlaması üretecek. Bu tür süpernova, bir veya daha fazla beyaz cüceye sahip ikili sistemlerde ortaya çıkar, zira bu ölü yıldızların “cesetlerinde” biraz daha füzyon reaksiyonları yapabilecek güç kalmıştır ve ısı yeterince yüksek olduğunda yüksek enerji yüklü bir patlama oluşturabilirler. Aslında, yüksek derecede yoğunlaştırılmış helyum, karbon ve oksijeni içeren HM Cancri ikilisi birbirine çok yakın olduğundan, kütle birinden diğerine akabiliyor.
İlk kez 1999’da Almanya’nın ROSAT uzay aracı tarafından zayıf X-ray yayıcı olarak tanımlanan HM Cancri, şimdiye kadar gözlemlenen en güçlü kütle çekimi dalgalarından birinin kaynağı olabilir.
Kaynak: All About Space