Eski Amerikan askeri araçlarının yerini almak üzere tasarlanan Humvee, 1984’ten beri üretiliyor. Taşıtın resmi adı High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle (Yüksek Hareket Kabiliyetli Çok Amaçlı Taşıt), yani kısaca HMMWV. Bu kısaltma İngilizcede “Humvee” şeklinde okunuyor. Başlangıçta hafif bir ticari araç olarak tasarlanan bu modüler platformun 20’den fazla çeşidi var. Bugüne kadar 300.000 Humvee üretildi ve 40ʻtan fazla ülkede kullanılıyorlar.
Silahlı birliklerden uçaksavar füzelerine kadar neredeyse her şeyi taşıyabilen Humvee; üstü açık bir keşif aracı, zırhlı personel taşıyıcı, ambulans, TOW füze fırlatıcı, iletişim merkezi, ağır makineli tüfek platformu olarak kullanılabiliyor. En yeni modeller arazide rakip tanımıyor. 6,5 litrelik V8 Turbo dizel motor 142 kilowatt veya 190 fren beygir gücü (bhp) ve 515 Newton metre tork üretiyor. Bu güç, elektronik olarak kontrol edilen dört vitesli otomatik şanzıman aracılığıyla dört tekerleğe gönderiliyor.
Alışılmadık güç aktarma organları var zira portal dişli göbekleri tekerleklerin içinde. Bu sayede üretilen tork iki katına çıkmakla kalmıyor, kayık tahrik mili girdileri nedeniyle taşıtın yerden yüksekliği normalden çok daha yüksek oluyor. Bu yenilikçi güç aktarma organları, bağımsız süspansiyonla ve 94 cm’lik lastiklerle bir araya gelince, Humvee saatte113 km hızla yol alabiliyor veya %60 eğime tırmanabiliyor. Hatta bazı Humvee versiyonları neredeyse dikey duvarlara tırmanabiliyor.
Taşıtın iç mekânı klimalı. Derin su geçiş kiti ise taşıtın neredeyse tamamen sualtına gömülerek nehirlerden geçmesine olanak veriyor. Sağlam şasi, korozyon direnci, standart ve değiştirilebilir parçalar gibi tasarım özellikleri diğer yetenekleriyle birleşince Humvee en zorlu ortamlarda bile yetenekli, esnek, güvenilir ve sağlam bir taşıt haline geliyor.
Humvee Zırh Seçenekleri
Humvee çıktığından bu yana askerler giderek daha fazla koruma özelliği talep etti. İlk versiyonlarda kapılar kumaştandı ve tavan yoktu; ancak Somali, Irak ve Afganistan’daki savaşlar için daha gelişmiş bir zırh ihtiyacı doğdu. Son yıllarda kum torbaları kullanma ve şasiye hurda metal kaynaklama gibi birçok doğaçlama çözüm denendi. Ancak günümüzde Humvee’nin ağır zırhlı versiyonları fabrika çıkışlı olarak temin edilebiliyor. Ayrıca gövde altı plakaları, ağır kapılar, zırhlı koltuklar, silah kalkanları ve diğer pek çok eklenti de kitler halinde satılıyor.
En son versiyonlar; kalın çelik zırh, enerji emici kaplamalar ve güçlendirilmiş cam sayesinde mürettebatı taarruz tüfeği mermilerinden, havada patlayan bazı top mermilerinden ve 5,4 kilogramdan hafif patlayıcılardan koruyor. Ama tüm bu korumanın bir bedeli var: Birçok Humvee, 907 ila 1.814 kilogram zırh taşıyor ki bu ağırlık kadar yük ve ekipman azaltılmak zorunda. Humvee’yi gömülü patlayıcılara karşı dirençli hale getirme çalışmaları devam ediyor çünkü geniş ve düz alt kısmı bu tehlikelere karşı etkili değil.
Humvee Ateş Desteği
Humvee’nin taşıyabildiği silah çeşitliliği oldukça etkileyici. Genel amaçlı makineli tüfeklerin çoğu manuel olarak ateşlenebildiği gibi, uzaktan kumandalı CROWS taret sistemine de takılabiliyor. En yaygın kullanılan silah, 50 kalibrelik M2 Browning. Ancak etraftaki her şeyi yerle bir etme ihtiyacı olursa yıkıcı M134 Minigun kullanılarak saniyede 100 atış yapılabiliyor.
Daha da acımasız bir patlama için otomatik el bombası fırlatıcı, dakikada 60 adet 40 milimetrelik el bombası fırlatabiliyor. Düşman tanklarıyla karşılaşması durumunda Humvee 3,7 km uzaktan TOW tanksavar füzesi fırlatabiliyor. Daha da abartılı bir ateş gücüne ihtiyaç varsa Humvee ayrıca bir obüs topunu çekebiliyor. Ancak Humvee’nin en yıkıcı versiyonu, Boeing tarafından geliştirilen Avenger. Bu versiyon, sekiz adede kadar Stinger uçaksavar füzesi taşıyabiliyor. Bir kilowatt’lık lazer gibi ek silahların geliştirilmesi de gündemde.
Kaynak: How It Works