Altı yıl süren çatışmaların ardından II. Dünya Savaşı nasıl bitti?
1939-1945 yılları arasında yaşanan II. Dünya Savaşı milyonlarca insanın ölümüne neden oldu. Dünyayı ateş ve yıkıma boğan savaşta Müttefik Devletler Nazilere ve diğer Mihver Devletlerine karşı savaşıyordu. Yaklaşık 80 milyon insanın hayatını kaybettiği bu savaş, dünya tarihinin en ölümcül savaşı oldu. Peki ama ülkeleri sonunda silah bırakmaya iten neydi?
Mayıs 1945’te Berlin düşünce ve üç Mihver Devletinden ikisi (İtalya ve Almanya) teslim olunca Avrupa’daki savaş sona erdi, ancak Japonya hala Müttefiklerle savaştaydı. Temmuz 1945’te Almanya’nın Potsdam şehrinde toplanan Müttefik liderleri ABD Başkanı Harry S. Truman, İngiltere Başbakanı Winston Churchill ve Çin Milliyetçi Hükümeti Lideri Çan Kay Şek; Potsdam Bildirisi ile Japonya’nın teslimiyet şartlarını kararlaştırdı. Bildiriye korkunç bir uyarı da eklenmişti: Japonlar koşulsuz teslim olmayı kabul etmezlerse “en kısa sürede mutlak yıkımla” karşı karşıya kalacaklardı. Japon hükümeti teslim olma çağrısını göz ardı edince yıkım tehdidi kısa sürede gerçeğe büründü.
ABD, dünyanın daha önce hiç görmediği bir bombayla savaşı bitirmeye karar verdi. Savaş sırasında nükleer fizik hala emekleme aşamasındaydı ama fizikçi ve mühendis J. Robert Oppenheimer önderliğindeki bilim insanları, yeni keşfedilen nükleer fisyonu (zincirleme tepkime yoluyla büyük miktarda enerji üreten bir yöntem) kullanarak, yıkım gücü çok büyük iki nükleer bomba yapmayı başarmıştı.
Japonya’nın Hiroşima ve Nagazaki şehirlerine sırasıyla 6 ve 9 Ağustos 1945’te ABD kuvvetleri tarafından nükleer bombalar atıldı. Büyük yıkım ve ölümler yaşandı. Tamamen yerle bir olmaktan korkan Japonya, 15 Ağustos’ta imparator Hirohitoʻnun “Savaştaki durum Japonya’nın lehine gelişmemiştir. (…) Düşman, yeni ve acımasız bir bomba kullanmaya başlamıştır.” sözleriyle teslim oldu. 15 Ağustos “zafer günü” olarak bilinse de Japon yetkililer kayıtsız şartsız teslimiyet belgelerini 2 Eylül’de imzaladılar. Böylece II. Dünya Savaşı resmen sona ermiş oldu.
Kaynak: How It Works