Gökbilimciler zaman zaman tüm kuralları yıkan ve onları, uzun zamandan beri kabul gören kuramları baştan düşünmeye zorlayan İmkansız Yıldızlar gözlemliyorlar. 2011’de Avrupa Güney Gözlemevi’ndeki (ESO) bilim insanları bu türden bir keşifte bulundular: Dünya‘dan kabaca 4.000 ışık yılı uzaklıkta olan ve Aslan takımyıldızında bulunan SDSS J102915+172927 (Caffau yıldızı).
Caffau yıldızının kütlesi Güneş Sistemi‘mizin % 80’i kadar ve temel olarak, evrenin en hafif iki elementinden, yani hidrojen ve helyumdan oluşuyor. Bu iki element, yıldızın tüm bileşiminin % 99,99993’ünü oluşturuyor ve metal olarak bilinen daha ağır elementlerden neredeyse hiç iz yok.
Bu kadar tüysiklet bir yıldız, 13 milyar yıl önce, Büyük Patlama‘dan artakalan kozmik hammaddelerden oluşmuş olmalı ama sorun şu: Yıldız oluşumuna ilişkin kabul edilen modellere göre asla doğmamış olmalıydı.
Gökbilimciler, önyıldız bulutunun çöküp bir yıldız oluşturabilecek kadar kütle çekim üretebilmesi için ya ciddi miktarda daha ağır metallere ya da daha büyük bir toplam kütleye ihtiyacı olduğuna; küçük, düşük yoğunluklu yıldızların var olmaması gerektiğine inanıyorlar.
Kaynak: How It Works