İncir Ağaçları
İncir ağaçları neden çiçek açmaz?
Bilimsel sınıflandırmada kullanılan Latince adı Ficus carica olan yaygın incir, ismini Güney Ege bölgesinde yaşamış olan Karia uygarlığından alır. Taksonomi biliminin yani canlıları bilimsel olarak sınıflandırmanın kurucusu Carl Linnaeus bu ağaç türünü isimlendirirken çiçeksiz olduğunu özellikle belirtmiştir.
İncir ağaçları diğer meyve ağaçları gibi çiçek açmaz. İncir meyvesi aslında bir tür kapalı çiçektir ve bir incir ağacında yalnızca dişi çiçekler ya da erkek çiçekler gelişir. İncir ağacı çiçeklerinin armut şekilli bir koza içerisinde, ters bir şekilde açarak olgunlaşmasıyla incir meyvesi oluşur.
Yüzlerce çiçek içeren bu yapıya sikonyum adı verilir. Her çiçek aken adı verilen sert kabuklu, yediğimizde çıtırdayan meyvelere dönüşür. Yani yediğimiz her bir incir aslında yüzlerce meyve içerir.
Tozlaşma
Tozlaşmanın gerçekleşmesi için erkek çiçeklerdeki çiçek tozlarının dişi çiçeklere taşınması gerekir. Çiçekleri neredeyse tamamen kapalı sikonyum’lar içerisinde hapsedilen dişi incir ağaçlarının tozlaşmasına ilek arıcığı (Blastophaga psenes) denilen ve yumurtalarını yalnızca erkek incir çiçeklerine bırakan bir yaban arısı türü yardımcı olur. Bu yaban arısının boyu 1,5 milimetre kadardır.
Dişi yaban arısı erkek incir ağacındaki incirlerin tepesindeki küçük açıklıktan içeri girip yumurtalarını çiçeklerin içine bırakır. Yumurtalar kışı burada geçirir. İlkbaharda dönüşüm geçirmiş olarak dışarı çıkan yaban arılarının vücutlarına çiçek tozları yapışmış olur.
Bu yaban arılarının dişileri yumurtalarını bırakacak yeni erkek incir ağaçları aramaya başlar. Bu sırada komşu ağaçlardaki dişi incir çiçeklerini de ziyaret ederler.
Dişi incirlerin de tepesinde bir açıklık bulunur ve yaban arıları buradan içeri girer. Ancak dişi incir çiçeklerinin yapısı erkek incir çiçeklerinden farklı olduğu için yaban arıları, dişi çiçeklere yumurtalarını bırakamaz ve geri çıkarlar.
Ama bazıları da kanatları ve antenleri kırıldığı için geri çıkamaz ve incir meyvesinin içinde kalırlar Bu sırada vücutlarına yapışmış olan çiçek tozlarını dişi çiçeklere bulaştırırlar ve tozlaşma gerçekleşmiş olur. Sonrasında tohumlar gelişmeye başlar.
Çoğumuzun severek yediği lezzetli incir meyvesi sadece dişi incirlerdir.
Kaynak: Bilim ve Teknik