Şu ana kadar 200 civarında farklı hücre bulundu ve hepsinin de çok spesifik işlevleri var. İşte başlıca insan hücreleri ve yaptıkları işler…
Sinir Hücreleri
Sinir sistemini ve beyni oluşturan hücrelere sinir hücresi veya nöron denir. Elektrik sinyalleri, sinir hücrelerinin akson denen uzun filamanları boyunca aktarılır. Sinir hücreleri arasındaki boşlukları (sinaps) aşmak için bu elektrik sinyalinin kimyasal bir sinyale dönüştürülmesi gerekir. Bu hücreler acı gibi hisleri duymamızı ve hareket etmemizi sağlar.
Kemik Hücreleri
Kemik matrisini (kemikleri dayanıklı kılan sert yapıyı) oluşturan hücreler başlıca üç çeşittir. Kemik kütleniz sürekli değişir ve yenilenir. Bu üç tür hücre de bu süreçte rol oynar. Kemik iliğinden gelen osteoblastlar kemik kütlesini ve yapısını inşa eder. Ardından bu hücreler matrise gömülür ve osteosit halini alır. Osteositler iskeletinizdeki hücrelerin % 90’ını oluşturur ve kemik materyalinin korunmasından sorumludur. Osteoblastlar kemik kütlesine ek yaparken, osteklast denilen hücrelerse kemiği eritme ve kütlesini değiştirme becerisine sahiptir.
Fotoreseptör Hücreleri
Gözün arka kısmındaki retinada bulunan koni ve çubuk hücrelerine fotoreseptörler denir. Bu hücreler göze giren imgeyi beynin görüntü olarak yorumladığı sinir sinyallerine dönüştüren, ışığa karşı duyarlı pigmentler içerir. Çubuklar ışığı, karanlığı ve hareketi algılamanızı sağlarken koniler de dünyanıza renk katar.
Karaciğer Hücreleri
Karaciğerinizdeki hücreler kanınızın bileşiminin düzenlenmesinden sorumludur. Bu hücreler toksinleri süzer; yağ, şeker ve aminoasit düzeylerini denetler. Karaciğer kütlesinin % 80 kadarını, karaciğerin protein ve safra üretiminden sorumlu uzman hücreleri olan hepatositler oluşturur.
Kas Hücreleri
Kas hücreleri üç türdür: iskelet, kalp ve düz aks hücreleri. Hepsi de vücutta bulunduğu yere göre farklı görevler yapar. İskelet kasları kemiğe bağlı uzun lifler içerir. Sinir sinyali tarafından tetiklendiğinde kas kasılır, kemiği de beraberinde çekerek sizi hareket ettirir . İskelet kaslarını kontrol edebiliriz çünkü bunlar istemli kaslardır. Oysa kalp kaslarımız istemsiz çalışır. Bu da iyi bir şey çünkü kalbimizin atmasını bu kaslar sağlar.
Kalp duvarlarında bulunan bu kaslar beyin girdisi olmaksızın kendi uyaranını kendi yaratır ve kasılır. Gayet yavaş olan ve yine istemsiz olan düz kaslarsa kan damarları ve sindirim yolu gibi içi boş yapıların çeperini meydana getirir. Dalgayı andıran kasılma hareketleriyle kanın tüm vücudu dolaşmasını ve yiyeceklerin sindirilmesini sağlarlar.
Yağ Hücreleri
Adiposit veya liposit adıyla da bilinen bu hücreler, vücut için yastık görevi gören, bedeni koruyan ve yalıtan adipoz dokuyu, yani vücut yağını oluşturur. Bu doku cildinizin hemen altında yer alır ve organlarınızı sarmalar. Bir yağ hücresinin büyüklüğü, depoladığı enerji miktarına göre artıp azalabilir.
Kilo alırsak hücre daha fazla sulu yağla dolar ve ardından yağ hücrelerinin sayısı artar. Adipoz doku kahverengi ve beyaz olmak üzere iki türlüdür. Beyaz adipoz doku enerji depolar ve vücut ısısını koruyarak yalıtım sağlar. Kahverengi adipoz dokuysa ısı oluşturabilir ve enerji için yakılmaz. O yüzden de bazı hayvanlar aylar boyunca hiç besin tüketmeden kış uykusuna yatabilir.
Epitel Hücreleri
Epitel hücreleri organlarınızı kaplayan ve koruyan, aynı zamanda da cildinizin temel malzemesi olan epitel dokuyu meydana getirir. Bu dokular değerli organlarla istenmeyen patojenler ve diğer sıvılar arasında bir engeldir. Epitel hücrelerini cildinizin yanı sıra burnunuzun ve ağzınızın içinde, akciğerlerinizin etrafında da bulabilirsiniz.
Alyuvarlar
Vücudunuzdaki tüm diğer hücrelerden farklı olarak, alyuvarlar (diğer adıyla eritrositler) çekirdeksizdir. Vücudunuzda 25 trilyon kadar alyuvar vardır ki bu, toplam hücre sayısının üçte birine denk geldiği için vücudun en yaygın hücresi demektir. Kemik iliğinde üretilen bu hücreler vücuttaki tüm farklı dokulara oksijen taşıdıkları için önemlidir. Oksijen, kan hücrelerine ayırt edici kırmızı rengi veren pigmentli bir protein olan hemoglobin tarafından taşınır.
Kaynak: İnsan Bedeninin Sırları