İspermeçet Balinası

İspermeçet balinası oldukça tuhaf görünen canlılar. Hayvanlar âlemindeki en büyük kafaya ve beyne sahipler. Kafaları vücudun geri kalanıyla orantısız büyüklükte. Erkeklerde bu durum daha da belirgin. Alt çeneleri ise dar ve uzun. İspermeçet balinaları, tıpkı bizim gibi hava solumaya ihtiyaç duyan memeliler. Ama bizden farklı olarak, derin sularda yaşama çok iyi uyum sağlamışlar. Okyanusun derinliklerinde basınç artıyor ve hacim azalıyor, ancak bu durum balinaları rahatsız etmiyor. 2.200 metre kadar derine dalabiliyorlar. Bu, alt alta yaklaşık 22 futbol sahası demek.

İspermeçet balinaları tüm okyanusların açıklarındaki derin sularda bulunabiliyor. Onları sığ sularda görmek alışıldık bir durum değil. Böyle bir durumla karşılaşırsanız genellikle bir şeylerin ters gittiği ve hayvanın yolunu kaybettiği anlamına geliyor. Okyanusta, genellikle dev kalamarla beslenmek için derin kanyonların olduğu yerlerde bulunuyorlar. Derin dalış ustası olmalarına şaşmamak gerek.

Vücutları bu kadar derine dalmalarını sağlayan bazı adaptasyonlar geçirmiş: Azotun kanlarına karışmasını durdurarak vurgun yemeyi önleyebiliyor, oksijeni en çok ihtiyaç duydukları ana kadar saklayabiliyorlar. İki saate kadar sualtında kalabiliyorlar ama genellikle 45 dakika kalmayı tercih ediyorlar. Su yüzeyine çıktıklarında hava hayvanın kafasının soluna ve ileri doğru hareket ediyor, oldukça gürültülü bir şekilde üfleyerek soluk veriyorlar.

En Sevdikleri Yemek

İspermeçet balinaları dev kalamara bayılır. Sırf onları bulmak için derinlere dalarlar. Dev kalamar gerçekten dev gibi bir hayvandır. Ortalama on metre boyunda, yani neredeyse ispermeçet balinasının kendisi kadar büyüktür. Dev kalamar dünyadaki en büyük omurgasızdır ve hayvanlar âlemindeki en büyük gözlere sahiptir. Gözleri deniz topu kadar büyüktür. İspermeçet balinaları, balıkları ve dev kalamarın akrabalarını (örn. ahtapot) da yemeyi sever.

Kaynak: How It Works

Yorum yapın